Печена патица с черешов сос
Петте вкуса в едно ястие
ПРОДУКТИ:
- 1 - млада патица Penelope около 2.3 кг
- 4 пъпки - карамфил
- 1 ч.л. - семена фенел
- 1 - смлян бахар
- 1/2 ч.л. - семена кимион
- 1 ч.л. - кафява захар
- 2 ч.л. - сол на люспи
- 1 - портокал
- 330 г - пудра захар
- 60 мл - водка
- 375 г - замразени череши
- 3 броя - канелена кора
- 2 с.л. - соев сос
- 4 броя - звезден анасон
- 4 резена - портокалова кора
- 25 г - джинджифил
Начин на приготвяне
Оставете патицата за 1-2 часа на стайна температура. Ако ползвате замразена патица, размразете я в хладилник за поне 12 часа.
В голяма тенджера кипнете 3-4 литра вода.
Сложете всички подправки и солта в хаван и стрийте добре. Сложете в купичка, добавете захарта и разбъркайте.
Извадете пакетчето с вътрешности от патицата, отрежете последните 2 части от крилата и издърпайте мазнината от вътрешността.
Потопете патицата за 30 секунди във врящата вода. Извадете, отцедете и подсушете с кухненска хартия. С остър нож или клечка за зъби надупчете кожата на патицата, особено гърдите.
Натрийте патицата със стритите подправки, посолете вътрешността и проберете в хладилник за 1 час, за да може кожата да изсъхне.
Извадете патицата от хладилника, сложете нарязания портокал във вътрешността и защипете отвора с клечка за зъби или малко шишче.
Печете патицата в тава с решетка 1 час в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете от фурната, махнете решетката и излейте отделената по време за печенето мазнина.
В тавата сложете пудрата захар и размразените череши. Налейте водката, соевия сос, джинджифила и канелата.
Добавете тънки резенчета портокалова кора и разбъркайте добре. Върнете патицата в тавата и печете още 60-70 минути, докато соса се редуцира, а патешкото е добре сготвено.
Поднесете с картофи печени в патешка мас.
Сварете обелените и едро нарязани картофи за 5 минути в подсолена вода. Прецедете и оставете да изсъхнат за още 5 минути.
Сложете в тава за печене, добавете 3-4 с.л. патешка мас, разбъркайте и печете 45-50 минути в предварително загрята до 230 градуса фурна. По средата на печенето обърнете картофите, за да се запекат от всички страни.
Подобни рецепти
