Печена патица с черешов сос

Петте вкуса в едно ястие

14.01.2021 Всички рецепти от този автор →
240 мин.

120 МИН » 120 МИН

Средно
4 - 5 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 - млада патица Penelope около 2.3 кг
  • 4 пъпки - карамфил
  • 1 ч.л. - семена фенел
  • 1 - смлян бахар
  • 1/2 ч.л. - семена кимион
  • 1 ч.л. - кафява захар
  • 2 ч.л. - сол на люспи
  • 1 - портокал
  • 330 г - пудра захар
  • 60 мл - водка
  • 375 г - замразени череши
  • 3 броя - канелена кора
  • 2 с.л. - соев сос
  • 4 броя - звезден анасон
  • 4 резена - портокалова кора
  • 25 г - джинджифил

 

Начин на приготвяне

Оставете патицата за 1-2 часа на стайна температура. Ако ползвате замразена патица, размразете я в хладилник за поне 12 часа. 

В голяма тенджера кипнете 3-4 литра вода. 

Сложете всички подправки и солта в хаван и стрийте добре. Сложете в купичка, добавете захарта и разбъркайте. 

Извадете пакетчето с вътрешности от патицата, отрежете последните 2 части от крилата и издърпайте мазнината от вътрешността. 

Потопете патицата за 30 секунди във врящата вода. Извадете, отцедете и подсушете с кухненска хартия. С остър нож или клечка за зъби надупчете кожата на патицата, особено гърдите. 

Натрийте патицата  със стритите подправки, посолете вътрешността и проберете в хладилник за 1 час, за да може кожата да изсъхне. 

Извадете патицата от хладилника, сложете нарязания портокал във вътрешността и защипете отвора с клечка за зъби или малко шишче. 

Печете патицата в тава с решетка 1 час в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете от фурната, махнете решетката и излейте отделената по време за печенето мазнина. 

В тавата сложете пудрата захар  и размразените череши. Налейте водката, соевия сос, джинджифила и канелата. 

Добавете тънки резенчета портокалова кора и разбъркайте добре. Върнете патицата в тавата и печете още 60-70 минути, докато соса се редуцира, а патешкото е добре сготвено.

Поднесете с картофи печени в патешка мас. 

Сварете обелените и едро нарязани картофи за 5 минути в подсолена вода. Прецедете и оставете да изсъхнат за още 5 минути. 

Сложете в тава за печене, добавете 3-4 с.л. патешка мас, разбъркайте и печете 45-50 минути в предварително загрята до 230 градуса фурна. По средата на печенето обърнете картофите, за да се запекат от всички страни.  

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара