Печена патица и салата с фенел и портокал

Една необичайна свежа и екзотична салата с патешко

14.01.2021 Всички рецепти от този автор →
165 мин.

15 МИН » 150 МИН

Средно
3 - 4 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 - млада патица Penelope (около 2.3 кг)
  • 2 ч.л. - сол
  • 1 ч.л. - китайски 5 подправки
за салатата
  • 4-5 - лилави и червени репички
  • 1 - розова ряпа
  • 1 глава - фенел
  • 1 - морков
  • 1 - краставица
за портокаловия дресинг
  • 250 мл - портокалов сок
  • 2 с.л. - фина бяла захар
  • 60 мл - оцет от шери
  • 60 мл - зехтин
  • 1/2 ч.л. - китайски 5 подправки
  • 1-2 - портокала


Начин на приготвяне

Извадете патицата от хладилника за около час и половина на стайна температура.

Отрежете последната част на крилата, извадете пакетчето с вътрешности и с ръка издърпайте мазнината от вътрешността на патицата. 

Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части ползвайте за приготвянето на бульон. 

Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и с рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре.

Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава.

Поръсете с китайски 5 подправки и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата. 

Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че мазнината по време на печенето да не изгаря. 

Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180 градуса фурна. 

В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона. 

Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина.

Излейте в купичка или сосиера, добавете  шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете китайки 5 подправки разбъркайте добре. 

За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци.  Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране. 

Извадете птицата от фурната и охладете за 10-15 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите. 

В плато сложете салатата и подредете месото. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки. 

Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.  

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара