Печена патица и салата с фенел и портокал
Една необичайна свежа и екзотична салата с патешко
ПРОДУКТИ:
- 1 - млада патица Penelope (около 2.3 кг)
- 2 ч.л. - сол
- 1 ч.л. - китайски 5 подправки
- 4-5 - лилави и червени репички
- 1 - розова ряпа
- 1 глава - фенел
- 1 - морков
- 1 - краставица
- 250 мл - портокалов сок
- 2 с.л. - фина бяла захар
- 60 мл - оцет от шери
- 60 мл - зехтин
- 1/2 ч.л. - китайски 5 подправки
- 1-2 - портокала
Начин на приготвяне
Извадете патицата от хладилника за около час и половина на стайна температура.
Отрежете последната част на крилата, извадете пакетчето с вътрешности и с ръка издърпайте мазнината от вътрешността на патицата.
Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части ползвайте за приготвянето на бульон.
Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и с рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре.
Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава.
Поръсете с китайски 5 подправки и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата.
Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че мазнината по време на печенето да не изгаря.
Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180 градуса фурна.
В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона.
Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина.
Излейте в купичка или сосиера, добавете шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете китайки 5 подправки разбъркайте добре.
За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци. Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране.
Извадете птицата от фурната и охладете за 10-15 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите.
В плато сложете салатата и подредете месото. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки.
Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.