Бароло и Барбареско

Халката на ботуша

Знам, че странните заглавия провокират вниманието на читателя и поддържат интереса му буден докато, обикновено в края на статията, не му се изясни какво е имал предвид автора.

Реклама

 

„Халката на ботуша” е точно едно такова прекрасно загадъчно заглавие, но, с извинение, че развалям играта, тук имам нужда да обърна нещата и да започна с обяснението на заглавието. Смятам, че на разбирането му се крепи и разбирането на цялата история, която следва.

Всеки от нас, отбил се дори за малко в уроците по география в основното училище, ще се съгласи, че надали има по-впечатляваща карта от тази на Италия.

Спомням си, че когато я видях за първи път, се запитах как може да се направиш на ботуш, ако се смяташ за сериозна държава?

Тогава бях на четири години и по-късно ми се изясни, че Италия не е нито сериозна, нито несериозна държава, а просто Италия, но това е друга тема.

Та, поглеждайки тази карта във винения й вариант забележете къде се намира Пиемонт - в горната лява част на ботуша, с формата на кожен език или голяма халка, за която той може да се издърпа нагоре при обуването му.

Емблематичните пиемонтски вина Бароло и Барбареско са точно това - халка, която качествено и стилистично изтегля нагоре цяла винена Италия.

Разбира се, при тегленето на цял един ботуш трябва да се внимава, халката може да се скъса и всичко да потъне в морето на повърхностната привлекателност, bella figura и dolce far niente.

Бароло и Барбареско са всичко друго, но не и сладко бездействие.

Tе изискват търпение, ангажираност на сетивата и желание да вникнем в техните на пръв поглед крехки цветове и тела, в техните уж ръбати танини и киселини и изглеждащ съмнително потенциал.

Подобно на бургундския пино ноар, те се разкриват или само на авантюристичните и свръхсетивни натури, или на достатъчно помъдрелите и смирени, натрупали сериозен дегустационен опит.

Факт

Барбареско и Бароло са имена на селца в северозападната италианска провинция Пиемонт.

Барбареско и Бароло са имена на селца в северозападната италианска провинция Пиемонт, разположени на около петнайсет километра от северната и южна страна на градчето Алба, и едновременно с това имена на вина с контролирано и гарантирано наименование за произход.

За разлика от другите местни вина като Барбера, Долчето или Москато, те не разкриват името на сорта, от който са направени.

Той е небиоло - един от големите италиански сортове, родител на особено аристократични и дълголетни вина.

Предполага се, че още Плиний Стари е имал пред вид сорта, възхвалявайки вината на региона, а най-старото недвусмислено писмено документиране е от 1303 г., когато става дума за „una carrata (бъчва) de bono puro vino nebiolo”.

За името на сорта има две теории, като едната казва, че то идва от nobile (благороден). Другата прави връзка с късното узряване на сорта и мъглата (nebbia), в която са обвити пиемонтските хълмове по време на беритбата му в края на октомври.

Името "Пиемонт" в превод означава "в подножието на планината", в случая Алпите, и лозята изцяло го потвърждават: по-малко от 5% от тях са класифицирани като равнинни.

Разположени по хълмисти склонове с най-разнообразно изложение, височина и наклон, те крият в себе си множество микроклимати, които допълват иначе континенталния климат на региона: горещо лято, мъглива есен и студена, често мъглива, зима.

Важни макроклиматични фактори са планинските вериги на Апенините и Алпите, които предпазват региона от студени въздушни маси и реката Танаро, която разделя региона на северна и южна част.

Почвите са формирани след отдръпването на море преди около 16 милиона години, което оставя долен слой от глина, мергел, синя глина, туф, пясък, креда и морски фосили.

Тези съставки се срещат в различно съотношение и дълбочина на пластовете из лозята на Пиемонт, определяйки вида и характера на вината.

Апропо вид: до 1850 година Бароло и Барбареско са винифицирани като сладки вина - неизбежен резултат при високите захари на късно браното грозде, студените изби през зимните месеци и недостатъчно активните дрожди, налични по тези времена.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

28.11.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара