Най-добрите червени вина за любителите бяло вино

Шест основни червени вина, които да пробвате

“Червено или бяло?”

Това се представя като въпрос или/или, който води до конфликти на лоялисти от двата лагера.

Да вземем например любителите на бяло вино; може навън да е около нулата и да пада сняг, на масата да има паста болонезе и сушен стек, но само се опитайте да им налеете богато червено вино в чашата вместо изстудено бяло, и те ще ви изгледат все едно имате две глави.

Но когато горещото лятно слънце отстъпва на хладен есенен бриз, сезонът някак предразполага за затоплящи, утешаващи червени вина.

За тези почитатели на бялото вино, които искат да загледнат от другата страна (и на практика да удвоят количеството вина, с които да се запознаят), кои са най-добрите червени вина, които да улеснят този преход?

Има няколко неща, които предизвикват колебание, когато става въпрос за навлизане в света на червеното вино.

На най-базово ниво е и въпрос на температура: червените вина се поднасят топли. За тези, които са свикнали да пият изстудено вино, изживяването е съвсем ново и понякога отблъскващо.

Реалността е, че въпреки че според повечето хора стайната температура е идеална, червените вина всъщност е редно да се поднасят малко по-студени - около 18 градуса.

Определени червени вина също така имат прекрасен вкус напълно изстудени, което ги прави отличен избор за пробващите за първи път червено вино.

Структурно, червените вина създават различно вкусово усещане от белите, заради плътността и танините си.

Като плътност, червените вина обикновено са по-тежки от белите, което означава, че са и с по-високо по-алкохолно съдържание, тъй като алкохолът и плътността често са свързани.

По-леките червени вина са добро начало; преходът от деликатно 12% ABV бяло до лесно за пиене 12.5% ABV червено е по-малко рязък, отколкото скок директно към 14.5% ABV чудовище.

Повечето мервени вина също така съдържат танини, структурни съставки, които създават усещане за сухота и текстура в устата.

Тъй като танините присъстват в обвивката на зърната, семената, стеблата и други лигатури, те обикновено не са налице в белите вина.

Това е така, защото когато гроздето се намачква за бяло вино, сокът и твърдите частици обикновено се отделят веднага, докато в червените вина твърдите частици киснат в сока известно време, за да се извече от тях цвят, вкус и танин.

Някои винопроизводители избират да не държат твърдите частици във виното твърде дълго, което дава по-слабо таниново вино, а някои сортове грозде и просто имат по-малко танини.

Точно тези нискотанинови вина са тези, които да търсите.

Плодовите вкусове също са полезни, когато се пробват червени вина за първи път.

Въпреки че общите типове плодови вкусове са различни в бялото и в червеното вино – лимон, ябълка и праскова срещу череша, боровинка и къпина – усещането за плодов вкус е нещо като предпазна възглавница.

Земният вкус на червеното вино може да е много по-различен от този на бялото, което понякога придава на червеното вино твърде сух и груб нюанс, така че плодовите червени вина са по-дружелюбни.

Ако обобщим, леките, нискотанинови и плодови червени вина са отлични за пиещите бяло вино, които искат да преминат към червено.

А и, за щастие, тези типове червени вина имат прекрасен вкус и изстудени!

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара