26 неща, които не знаете за пармезана

За производството на пита пармезан са нужни 600 литра мляко

Бадемов нож.

Специален нож се използва не само за отрязване, но и за отварянето на целите пити с пармезан - или "пармиджано-реджано", както наричат това сирене на италиански: острието му е с формата на бадем, откъдето идва и названието му; тъй като той е по-къс от нормалните ножове, трябва да бъде държан здраво за късата си и широка дървена дръжка.

Банкет.

Отворена пита пармезан е перлата в короната на аперитивите на сватбени банкети и други празненства, особено в Италия: гостите могат да си отрежат меки, но все пак достатъчно плътни тънки резени от сиренето, директно от питата.

В прав текст

Има експерти, способни да разпознаят перфектната пита пармезан с просто почукване върху втвърдената кора.

Фалшификат.

Пармезанът (Parmigiano на италиански) също така е и сиренето, което има най-много имитации по света и поради тази причина името му е защитено.

Светът обаче е пълен с алтернативни имена, някои от които изглеждат абсурдно - от рода на Parmigiana, Parmabon, Parmezano и Permesansan. Само в САЩ пазарът на фалшификати на пармезана е на стойност над един милиард евро.

Мандри.

Мандрите, в които млякото се превръща в пармезан ежедневно, са около 450 и са разположени само в Италия. Те се контролират от консорциум, който пази търговската марка и гарантира качеството.

Земетресение.

През 2012, тежко земетресение засяга региона на Емилия и хиляди пити пармезан са унищожени: благодарение на разпространилата се бързо в уеб вест, мандрите все пак успяват да продадат сиренето, макар и на по-ниска цена, и да спасят една от най-процъфтяващите хранителни индустрии в Италия от фалит.

Фураж.

Всяка стъпка от производството на това сирене е строго контролирана: дори фуражът за кравите трябва да се придържа към прецизен набор от правила.

Фермите - около 4000 на брой - са все в контролирания регион, пасищата са постоянни, разположени в региона на производството, и е изрично забранено кравите да бъдат хранени с ферментирали и изкуствени фуражи.

Грана падано.

Италия произвежда и друго сирене, което е много подобно на пармезана: то се прави по същия начин, но използва различна порода крави, хранени с друг фураж.

Името му - Grana Padano - е свързано с равнината Падана, регионът, през който тече реката По, и където всъщност се произвежда грана падано. Познавачите обаче твърдят, че от двата сорта пармезанът все пак е по-добрият.

Здравословно.

70% от пармезана представлява хранителни вещества: богато на протеини, витамини и минерали, то е перфектна храна за деца и хора, практикуващи спорт. Някои дори твърдят, че то има способността да.... засилва сексуалното желание.

Съставки.

Само три съставки, нищо повече: пълномаслено мляко от крави от региона на производство, което после се обезмаслява леко и след няколко часа към него се добавят сол и сирище. Изрично е забранено от регулациите на производството да се използват каквито и да е добавки.

Джим от "Островът на съкровищата".

Пармезанът вдъхновява писателите от много години: знаехте ли, че той се споменава дори от Джим, главния герой в "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън? Джим разказва, че носи малко парче пармезан в кесията си за тютюн, считайки го за скъп спомен.

Кралят на сирената.

Името на пармезана е уважавано по целия свят: този италиански продукт определено се счита за крал на сирената, което се дължи на прекрасния му вкус, хранителните му качества и простотата му.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

22.05.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара