Какво пият сомелиерите у дома?

Време е за признания

Време е за признания: преди много години присъствах на събитие за пресата, което ме разходи из хранилищата за сирена на Murray’s и завърши в дома на Тед Алън в Челси. Апартаментът му беше поразителен, като всеки сантиметър от него беше толкова изискано украсен, че направо да си помислите, че някое списание за архитектура току-що е приключило фотосесията си.

Събрахме се в кухнята, слушайки един шоколадов експерт, когато забелязах хранилището за вино Eurocave.

То беше с размера на средностатистически хладилник. Знаех в този миг, че преди да си тръгна, непременно трябва да погледна какво пие у дома този прочут готвач и тв знаменитост.

Реклама

 Крадешком, опитвайки се да не привличам повече внимание от някой нинджа, издебнах момента и разгледах колекцията му. Изненадващо, хранилището не беше пълно с Château Latour, Screaming Eagle или някакво друго претенциозно и световноизвестно вино. Вътре имаше качествени, достъпни вина, които не изискват 7-цифрена заплата, за да ги купуваш (освен ако приемем, че той беше скрил всичко свястно още преди да влезем в дома му).

Преди няколко нощи съседка дойде на кратко посещение.

Но когато се върнах от кухнята с напитките ни, я открих да се рови из вината ми. Бях поласкана; тя пък се почувства неловко. Тя бързо ми обясни, че й е било любопитно какво пие един сомелиер у дома. Усмихнах се. Точно като Тед, нямам никакви прочути вина, скъпи бургундски или винтидж шампански. (Каквото съм имала от тях, е изпито много отдавна.)

Вместо това в къщата си имам наистина вкусни, достъпни вина на цена под $30.

И да, гордея се с колекцията си от нетипични бутилки. Ако проверите винените хранилища на сомелиери другаде, най-вероятно ще откриете сходна група. Най-често това са бутилките, които биват игнорирани във винените листи или по рафтовете, но това само означава, че кривата на търсенето и предлагането работи в полза на разбирачите.

В крайна сметка една от причините, поради които аз самата станах сомелиер, беше за да мога да си намирам чудесни вина на добра цена.

Така че няма какво да се чудите! Ето какво сомелиерите пият у дома:

Креман де Бургон

 • Защо: то се прави по същия метод като шампанското, от същите сортове (шардоне и пино ноар), но цената му е в пъти по-ниска.
 • Опитайте: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne "Perle d’Aurore" Brute Rosé


Крю Божоле

 • Защо: по мое мнение то, със сложността и финеса си, е перфектното достъпно леко червено вино. И то се съчетава добре с изключително много ястия - от риба през пиле до червено месо.
 • Опитайте: Louis Jadot Moulin A Vent


Вина от долината на Лоара: червено (Шинон) и бяло (Мускаде и Вувре)

 • Защо: долината на Лоара е истинска съкровищница за сомелиерите. С много отлични и достъпни вина, произхождащи от този регион, това е почти винаги първият знак, който търсим, когато преглеждаме винената листа в ресторанта. За червени вина пробвайте средно плътно каберне фран от Шинон. За бели, свежото Muscadet Sur Lies е на невероятно добра цена. За по-богато и сложно вино изберете Вувре.
 • Опитайте: Baudry "Les Grézeaux" Chinon и Chesnaie Muscadet


Класика от Риоха (червено и бяло)

 • Защо: Риоха все още е сред най-добрите източници на червени вина; ще откриете направо фантастични бутилки за под $30. Повечето сомелиери имат скътани някъде по бутилка-две R. Lopez de Heredia.
 • Опитайте: Viña Cubillo Rioja (червено) и Viña Gravonia Rioja Blanco (бяло)

Германски ризлинг

Австрийски вина: грюнер велтлинер и цвайгелт

 • Защо: това дуо от бяло и червено е малко особено, но предлага много вкус и аромат при всяка глътка. Грюнер велтлинерът е станал по-популярен напоследък заради свежия си профил и нотки на пипер. Цвайгелтът, от друга страна, остава вино, за което повечето хора никога не са чували; ако го пробвате поне веднъж, ще го запомните завинаги. Той е перфектното червено вино за летни барбекюта.
 • Опитайте: Leth Gruner Veltliner и Artner Zweigelt

Бяло бургундско от Макон и Сен Веран

 • Защо: бялото бургундско е сред най-невероятните амброзии на света; това е както лично, така и професионално мнение. То също така е и доста скъпо, така че съм инвестирала доста време и усилия в намирането на достъпни, вкусни екземпляри, много от които произлизат от Макон и Сен Веран.
 • Опитайте: Domaine Michel Barraud Macon Villages

Какво е общото между всички тези вина?

Можете да откриете наистина изключителни бутилки, без да харчите цяло състояние. Наличието на разнообразни плътности (леко, средно и много плътно) означава, че винаги разполагате с вино, което да съчетаете с каквато и да е храна, или за какъвто и да е повод.

Всъщност обаче това, което ни въодушевява най-много като сомелиери, е възможността да запознаем приятел с ново вино, което той може и никога да не е пробвал. Така че не се притеснявайте: разглеждайте и питайте на воля.

Тамара Лавър e журналист на свободна практика, сомелиер и основател на Bottle Rush.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Тамара Лавър, Food 52

08.03.2020 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара