Забранените инструменти в кухнята

Eлитни готвачи споделят кои инструменти не позволяват да се използват в техните кухни

През 2008 New Yorker написа материал за готвача на Momofuku Дейвид Чанг, и вероятно това интервю би било бързо забравено, ако не беше едно-единствено нещо в него: неговата безцеремонна критика към щипките.

Чанг оплю готвенето с щипки като демонстрация на мързел и неуважение към храната и ресторанта. Лично ние нямаме нищо против готвенето с щипки, но това ни накара да се запитаме какво други професионалисти забраняват като инструменти в кухнята си. Някои от тях откровено ни изненадаха.

Микровълнова фурна

Микровълновите фурни може и да са разпространени в много домашни кухни, но готвачът Маркъс Самуелсон от Red Rooster Harlem и наскоро отворилия Streetbird Rotisserie не изпитва особени симпатии към тях.

"Не ги харесвам и рядко ги използвам," казва той.

"Всичко, което може да бъде приготвено в микровълнова фурна, може да бъде направено и по-добре на печка или във фурната."

Проблем с лъжиците

Вероятно няма как да не се учудите на нещо такова. Какво лошо има в лъжиците?

Нищо, казва Грег Дентън готвач и съсобственик на ресторанта Ox в Портланд заедно със съпругата си Габриел Кинонес Дентън. Всъщност той счита добрата дървена лъжица за един от задължителните елементи на готвенето на печка.

Но фетишизацията на лъжиците е нещо, което той не може да понася: "Преди няколко години имаше доста пламенно "движение", възхваляващо лъжиците. Мога да оценя наличието на една-две добри лъжици, но в наши дни изглежда, че всеки млад готвач има цяла колекция от тях. И доста се ядосвам, когато ми е нужна метална или гумена шпатула или чифт щипки, а единственото, което те имат, е колекция от ретро лъжици от гаражни разпродажби."

Кръгли формички

Едуард Лий от 610 Magnolia в Луисвил не може да понася пипкави кръгли формички. "Мразя начина, по който те оформят храната върху чинията," казва той. "Би трябвало да престанем изобщо да ги използваме. Ако видя такива в кухнята ми, ги огъвам безпощадно."

Преса за чесън

"Изобщо не харесвам пресите за чесън," казва Алон Шая от Domenica в Ню Орлиънс. "Те убиват чесъна и изстискват всички чудесни сокове, които има в него."

Но Чарлз Фан, готвач и собственик на The Slanted Door в Сан Франциско, има по-прост подход: "Просто не купувам неща, които мразя." И това е чудесен принцип, според който да живеете.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

08.07.2018 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара