Защо готвачите са облечени в бяло?

Облеклото на готвачите е перфектно съчетание от форма и функция

Дрехите на готвача са незабавно разпознаваеми — те са едно от най-важните неща, които той може да притежава.

Всеки готвач помни първия път, когато е сложил бялото облекло, и въпреки че някои готвачи предпочитат готвенето с престилка, вероятно никога няма да откриете готвач в кухнята си да не носи "униформата" на професията си.

Но защо всъщност готвачите носят тези дрехи - и защо те са бели?

Всеки аспект на дрехите на готвача е старателно обмислен.

Дебелият памучен материал изолира готвача от силната горещина в кухнята, като същевременно позволява на тялото да диша - и попива разлятите течности.

Дългите ръкави предпазват ръцете от изгаряния и порязвания. Възлестите копчета не се отчупват или падат като пластмасовите, и се разкопчават много бързо при критична ситуация, от рода на разливане на горещо олио.

И горната част на костюма на готвача е двуредова, така че ако се изцапа, готвачът може просто да размени страната, от която се закопчава.

Но защо точно в този цвят?

Първо, бялото е отразяващо, като отблъсква горещината, вместо да я поглъща (не забравяйте колко горещо е в тези кухни!). Белите дрехи също така могат лесно да се чистят с белина, така че петната да не остават трайно върху тях.

Бялото също така обозначава чистота. Ако готвачът изцапа униформата си, е много по-лесно да го забележите на бял фон; това е особено важно, когато петното е от сурово пиле или някакъв друг замърсител.

Един любопитен факт: всъщност повечето готвачи държат три комплекта от облекло подръка.

Единият е за носене, единият за преобличане, ако другият бъде изцапан или изгорен, и един девствено чист, в случай на пристигане на ВИП гости, когато готвачът се налага да влезе в трапезарията, за да ги поздрави.

А защо шапките на готвачите са толкова странни?

Шапките на готвачите са високи, кръгли, бели, колосани и плисирани, като готвачите ги носят от началото на XIX век.

Всъщност такъв тип покривала за глава са се употребявали и много по-рано, като съвременната готварска шапка най-вероятно произлиза от островърхите шапки, носени от френските готвачи в началото на XVIII в.

Цветът им някога е обозначавал ранга на носещия. Идеята всички готварски шапки да са бели е на Буше, готвачът на френския държавник и гурман Талейран — така че те да демонстрират чистота — и оттогава насам цветът е стандартизиран.

Сегашния вид на готварските шапки става разпространен, когато легендарният френски готвач Мари-Антоан Карем започва да носи такава в началото на XIX в. (на него се приписва и стандартизацията на униформата на готвачите), а Огюст Ескофие пренася тази мода и в Лондон в по-късен момент.

Различната височина на шапката обозначава ранга в кухнята (тази на главния готвач е най-висока), а се счита, че многото гънки символизират многото начини за приготвяне на яйце.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

16.07.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара