Виненият регион на Северна Рона

Земята на френската сира

Северна Рона може и да не е точно епицентърът на мястото, където сирата за първи път се е появила като вино (твърди се, че това е станало на около 50 км югоизточно от този регион), но тя е критерият, по който се определя качеството на всички други вина от този сорт.

Това дали френската сира е най-добрата е въпрос изцяло на лично мнение, но едно е сигурно: северна Рона произвежда сира, много различна като стил от други региони, и това я прави крайно интересна като място, което да се опитате да разберете.

Освен червеното вино, има още три други сорта лозя, които могат да считат Рона за свое родно място: вионие, марсан и русан.

Нека разгледаме региона на северна Рона от горе до долу - така ще сте достатъчно информирани, за да откривате отлични вина от Рона и сами.

Северна Рона

Кот Роти

Cote Rotie (буквално “печен склон”) е една от най-важните френски апелации за сира (наравно с Hermitage и Cornas).

Най-добрите вина предлагат вкус на черна малина, касис, виолетки и шоколад наравно с пикантно загатната маслина, мазнина от бекон, бял пипер и силен аромат на въглищен пушек. Те са силни, но прецизни, с фино нюансирани танини.

Това, което дефинира най-добрите вина от Кот Роти, е местоположението на стръмните южни склонове, пазещи лозята от северните ветрове.

Почвите, даващи най-ярките като вкус вина, са глинести, с разлагащи се шисти и слюди, предимно в центъра и северната част на апелацията. В центъра и на юг ще откриете повече пясъчно-гранитни почви, даващи по-флорални аромати.

Има 73 регистрирани “крюта”, така че ако откриете вино с обозначение на крю, проверете къде е разположено мястото му в Кот Роти.

100% червена сира с до 20% бленд на вионие (въпреки че повечето винарни добавят не повече от 5%)
Очаквайте да похарчите: $60–$400
Регион, запазен за лозя: 276 хектара
Създадена: 18 октомври 1940

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара