Източник: Winecommanders

Гръцките вина: новата генерация

Промените, които гръцките винопроизводители правят, за да подобрят репутацията си

Всяко споменаване на Гърция в наши дни изглежда провокира асоциации с трайна икономическа криза, съмнения дали страната ще откаже плащания по дълговете си и вероятността за ‘Grexit’ – напускане на еврозоната. В този напрегнат климат, гръцките винопроизводители също са изправени пред жестока конкуренция от цял свят, но, иронично, подобна нежелателна ситуация може да работи в полза на произвежданите от тях продукти.

‘В много аспекти икономическата криза заставя производителите да полагат повече усилия да правят по-добри вина, така че да завладяват нови пазари,’ отбелязва промоутърът на гръцки вина Тед Лелекас, който редовно организира турове из гръцките винарни за блогъри и журналисти.

Нова генерация винопроизводители, като Ангелос Ятридис от Alpha Estate, са учили в елитни винени школи по света, и сега получават награди на международни конкурси.

Сред вината, които дегустирахме наскоро, имаше много, които са печелили медали на Decanter World Wine Awards, включително Alpha Estate Malagousia (носител на Regional Trophy за 2014), и превъзходното Biblia Chora Ovilos, бленд от асиртико и семийон (един от трите носители на златен медал за 2015).

Има и различни прояви на гръцките местни сортове, които тепърва чакат да бъдат открити. Например асиртико, отглеждано в Драма, северна Гърция – като прекрасното Ktima Pavlides Emphasis – като цяло то има повече цитрус и плодови нотки и по-малко минерален нюанс от същия сорт, отглеждан и винифициран в Санторини, което несъмнено отразява различния тероар.

Климатични промени

В Ktima Pavlides в региона на Драма, генералният директор Панайотис Кириакидис кара винопроизводителите да избират внимателно сортовете лозя, имайки предвид горещината в региона. ‘Трябва да не забравяме за климата,’ казва той. ‘Високите температури през лятото понижават естествената киселинност на гроздето, което не допринася за запазването му след бутилирането.’

Ангелос Ятридис от Alpha Estate край Солун призовава за ‘научен план’, при който експерти по витикултура и педология (наука за почвите) да оценят всички лозя. ‘Информираният избор на сортове, клонове и първоизточници, добре адаптирани към всяка екосистема, както и прилагането на техники за отглеждане като управлението на листната маса и прилагането на подходящи стратегии за напояване, са критични за постигането на трайно качество,’ казва той.

Поврат спрямо миналото

Един от бичовете на гръцкото винопроизводство – твърде много нов дъб – напоследък вече не е толкова сериозен проблем при скорошните винтидж реколти. Колкото и да харесваме Skouras Viognier 2013, през 2002 то не беше особено приятно на вкус: изтощено и доминирано от остатъчни вкусове, произлизащи от дъбовите бъчви. По-късно научихме, че собственикът Джордж Скурас използва по-малко дъб. Например отличната му реколта 2013 е прекарала само осем месеца в дъб, докато 2012 (която не сме дегустирали) е отлежавала в дъб цяла година. Освен това избата е преминала към по-големи бъчви, така че ефектът на дъба върху виното е по-слабо изразен, обяснява Скурас.

По-траен проблем е това, което Деметри Уолтърс от британския търговец на вино Berry Bros & Rudd нарича ‘некоректна практика на манипулация – обикновено твърде ниска температура на ферментация – която води до доста безлични вина, които стават интересни само чрез тяхната “мехурчестост” – екзотиен резултат от студената ферментация.’

Уолтърс е участвал в XV международен конкурс за вина в Солун миналата пролет, донякъде за да оцени сегашните предложения от Гърция.

На този конкурс някои от вината, които пробвахме, бяха безинтересни, с къс завършек. Но ако намерите правилните производители, ще откриете още една причина да търсите качествени гръцки вина: цената. Както отбелязва Панайотис Папаянопулос от избата Tetramythos в Патрас: ‘Истинската прелест на това огромно пътешествие, което е гръцкото вино, е в цената му.’

Ето 10 отлични нови гръцки бели вина на изгодна цена

Alpha Estate Sauvignon Blanc, Аминдеон Флорина, PGI, Гърция 2014

Сред най-добрите бели вина от трудната 2014 година. Винифицирано в неръждаема стомана. Аромат на цитруси и грейпфрут, с нюанс на киви. Средно плътно, с траен завършек. Просто прекрасно!

Алкохолно съдържание: 13%

Biblia Chora Ovilos White, Кавала, Пангеон (PGI), Гърция 2012

Бленд от 50% семийон и 50% асиртико, най-добро в сляпа дегустация, оранизирана от Константинос Лазаракис в Атина. С аромат на нуга и бяла кайсия. Добре интегриран алкохол, с реална тежест и концентрация, но никога не става твърде тежко или алкохолно. Сухо и утоляващо жаждата.

Алкохолно съдържание: 14%

Domaine Skouras Eclectique, Спилица, Вионие, Немеа, Арголида (PGI), Гърция 2012

Жив йоден нюанс. Аромат на костилкови плодове, праскова и фини сокове в средното небце, водещи до свеж и изчистен завършек.

Алкохолно съдържание: 13.5%

Domaine Sigalas Assyrtiko, Санторини (PDO), Гърция 2014

Аромати и вкус на йод и бели цветя, в свежо, жизнено и утоляващо жаждата вино. Подобно на фино шабли, то би било перфектно с морски храни, а алкохолът е много добре интегриран. Чудесно.

Алкохолно съдържание: 14%

Ktima Gerovassiliou Chardonnay, Солун, Епаноми (PGI), Гърция 2014

Прецизно и свежо, с прекрасни цитрусови нотки на грейпфрут и лайм, както и червена ябълка, средна плътност и леки нотки на бъчва, много добре интегрирано. Дълъг завършек.

Алкохолно съдържание: 13.5%

Ktima Pavlidis Emphasis Assyrtiko, Северна Гърция, Драма (PGI), Гърция 2013

По-малко йодна минерализация от асиртикото от Санторини, но приятен аромат на грепфрут, зелен чай и портокалови цветове. Средно плътно, гладко, с кадифена текстура, но чисто и фокусирано. Популярно трапезно вино сред участниците в конкурса за вина в Солун.

Алкохолно съдържание: 13%

Wine Art Estate Idisma Drios, Асиртико, Драма (PGI), Гърция 2013

Аромат и вкус на лимон и бяла кйсия с загатнат копър. Фината киселинност придава на това вино енергичност. То е средно плътно върху небцето, с гладък завършек.

Алкохолно съдържание: 13.5%

Domaine Glinavos Primus Zitsa, Епир, Зица (PDO), Гърция 2013

Живо, нискоалкохолно вино, правено от сорта дебина, което е приятно меко на средното небце, което води до средно дълъг завършек. Перфектно за по-богата морска храна, като печени миди.

Алкохолно съдържание: 12%

Hatzidakis Assyrtiko, Санторини (PDO), Гърция 2014

Портокалови и флорални аромати, изчистен и жив начален вкус. Чиста киселинност, гладка текстура и билкови нюанси. Въпреки топлотата в завършека, киселинността като цяло балансира виното. Има йоден нюанс в завършека, който е изискан, пикантен и дълъг. Със сигурност към морски храни.

Алкохолно съдържание: 13.5%

Semeli Mantinia Nassiakos, Мантиния (PDO), Гърция 2013

100% мосхофилеро от лозята на голяма надморска височина в Мантиния, в източен Пелопонес. Мъдра покупка на летището, когато напускахме Атина: гладко, с аромат и вкус на зелена ябълка и бяла праскова, средно плътно гладко небце, с приятно развитие на завършека. 2013 е по-добра от 2014.

Алкохолно съдържание: 12%

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара