Лава кейк
За любителите на шоколад
ПРОДУКТИ:
- Натурален шоколад - 170 г
- Масло - 120 г
- Захар - 70 г
- Яйца - 2 броя
- Брашно - 60 г
- Ванилена шушулка - 1 брой
- Сол - Щипка
- Жълтъци - 2 броя
- Меко масло - 30 г
- Галета - 2 с.л.
- Ванилов сладолед - 4 топки
- Пресни ягоди - 8 броя
- Прясна мента - 4-5 листа
Лава кейк
Начин На Приготвяне
-
1
Разбийте добре яйцата
Сложете яйцата в голяма купа и ги разбийте на пяна.Добавете захарта и разбийте до побеляване и сгъстяване.
-
2
Разтопете шоколада
Начупете шоколада на парчета, сложете в огнеупорна купа и разтопете на водна баня.
-
3
Добавете маслото
В края добавете маслото и разбъркайте добре, докато се разтопи. Свалете от котлона и охладете за минута, като разбърквате.
-
4
Добавете сухите съставки
Към добре разбитите яйца добавете ванилията, щипка сол, портокалова кора и брашното и разбъркайте добре.
-
5
Разбийте добре всички съставки
Разбийте до гладкост и прибавете разтопените шоколад и масло и разбъркайте до еднородна смес.
-
6
Намаслете добре форми за печене
Загрейте фурната до 200 градуса. Намаслете с тънък слой масло купички за суфле, поръсете с малко галета дъното и стените и подредете в тавичка за печене.
-
7
Изпечете кейковете
Разпределете сместа в купичките и печете 12 -13 минути, докато отгоре сместа стане хрупкава, а в средата остане мека.
-
8
Поднесете веднага
Извадете кейковете от фурната, изчакайте минута и минете по края на формичките с тънък нож, за да отделите добре от стените. Обърнете в чинийки за сервиране и поръсете с пудра захар, какао или настърган шоколад. Поднесете с пресни плодове или топка сладолед.