Източник: Pexels.com

7 основни правила за поднасяне на вино

Виното е особена напитка, защото дори поднасянето в различни чаши променя вкуса му.

Поднасяне и чаши

Виното е особена напитка, защото дори поднасянето в различни чаши променя вкуса му.

Това просто ръководство има за цел да ви помогне с основите на поднасянето на вино и избора на чаши, за да гарантирате, че виното ви има възможно най-добър вкус.

1. Подходящата чаша придава на всяко вино по-добър вкус

През 1986 година Георг Ридел, десето поколение австрийски производител на стъкло, лансира серия от достъпни машинно направени кристални чаши, наречени Vinum.

Серията включва различни форми чаши за различни типове вино, което води до голямо объркване. Потребителите са свикнали да използват само една чаша за вино - и гамата Vinum изглежда прекалена.

Ридел измисля оригинално решение - той започва да провежда ‘дегустации на винени чаши’, за да докаже непосредствено каква разлика има заради употребата на съответната чаша.

Въпреки комерсиалния му мотив Георг е бил прав. Дори начинаещите консуматори на вино са забелязали сериозна разлика между определени форми чаши.

10 години по-късно, Георг получава наградата "Мъж на годината на Decanter" заради приноса си към света на виното.

Естествено, това не означава, че непременно трябва да купите цялата гама на Riedel, Scott Zweisel или Zalto… просто означава, че е нужно да прецените каква чаша за вино съответства на вашия стил на пиене, защото това ще влияе пряко на вкуса на виното.

2. Виното има по-добър вкус, поднесено леко охладено

Надяваме се, че вече сте усетили колко различно е кафето, чаят или газираната напитка (възтопла кока-кола?) при различни температури.

Същата идеология важи и за виното. Същевременно някои от по-деликатни флорални компоненти във фините вина изцяло се губят при твърде ниски температури, или се губят твърде бързо, когато виното е твърде топло.

- Червеното вино има по-добър вкус, когато се поднася малко под стайна температура - 12-21 °C (леките червени вина като пино ноар имат по-добър вкус в по-студения край на спектъра)
- Бялото вино има отличен вкус при 7–14 °C. (пикантните бели вина са по-добри, когато са по-студени, а отлежавалите в дъбови бъчви бели вина е за предпочитане да са по-топли)
- Пенливото вино, особено евтините му разновидности, е най-добро при 3–7 °C (поднасяйте висококачествено шампанско и пенливо вино при температура като за бяло вино)

Съвет: Ако пиете в повечето случаи достъпно вино, поднасянето му леко охладено ще маскира повечето ‘странни’ аромати.

Съвет: Виното над 21 °C ще има по-алкохолен мирис, заради увеличеното изпарение на етанол, което се случва при повишаване на температурата.

3. Изпипайте докрай ритуала на отварянето на бутилка вино

Има много различни типове отварачки за вино - като най-популярна сред професионалистите е "сервитьорската".

Повечето хора инстинктивно разбират логиката на забиването на тирбушон в тапата и употреба на лост за вдигане на тапата, но малките детайли са нещо, което често ви убягва.

Срязване на фолиото: от горния, или от долния ръб?

Сомелиерите срязват фолиото от долния край. Това е традиция, защото някога фолиото се е правило от олово. Също така, този метод като цяло намалява случайните капки, когато наливате на масата.

Специалните резачки на фолио, от друга страна, са проектирани да режат горния край. Срязването на горния ръб е по-визуално атрактивно - и идеално за моменти, когато виното е на показ (примерно при дегустация на вино).

Къде да пробивате тапата?

Забийте тирбушона леко встрани от центъра. Желателно е радиалният диаметър на тирбушона да е центрован, така че да е по-маловероятно коркът да се разкъса.

Предотвратете начупването на корка

Нужни са около седем завъртания, за да бъде разположен тирбушонът на най-добра позиция, но отварачките на вино все пак се различават помежду си.

Като правило, тирбушонът трябва да е пъхнат в тапата на един оборот по-малко, вместо докрай. Някои фини вина имат дълги тапи и можете да стигнете докрай с тирбушона.

4. Почти всяко червено вино има по-добър вкус след декантиране

Декантирането е нещо, което винаги забравяме да правим, но което много подобрява вкуса на червеното вино.

Класическият метод е да бъде налято виното в стъклена кана или винен декантер и да го оставите да отлежи около 30-45 минути.

По-бързият метод е да използвате винен аератор, който декантира виното почти мигновено. С изключение на много старо червено и бяло вино, почти няма вино, което да пострада от декантирането му (включително пенливите вина!), така че въпросът е по-скоро “Защо не?”!

Ако купувате редовно евтино вино (под $10), не е необичайно да усетите мирис на развалени яйца или варен чесън. Това се случва дори и при някои фини вина.

Въпреки подобния на сяра аромат, тези миризми не са от сулфити, нито са вредни за вас. Това е незначителен недостатък на виното, получен, когато дрождите не получават достатъчно хранителни вещества по време на ферментацията, често при мащабни, индустриални ферментации.

Декантирането на евтино вино често ще промени химическия състав на тези миризливи ароматни съставки, като ги направи по-поносими.

Съвет: Мирисът на развалени яйца във виното може да бъде премахнат чрез разбъркването на виното със сребърна лъжица - или, ако нямате такава подръка, със сребърно бижу. Това наистина работи!

5. Наливане на стандартна порция вино

Бутилката вино съдържа 700 мл така че е често срещана практика да я виждате разделена на порции на пет порции по 150 мл.

Има обаче и много ресторанти, които наливат по-щедрите 180 мл порции, като приятен жест, ако поръчвате вино на чаша. Така или иначе, една бутилка дава около 4-5 чаши.

Често много големите чаши могат да поберат почти (или дори повече от) цяла бутилка вино, така че внимавайте как наливате у дома. Оставяйте и за другите!

6. Държане на чашата за вино

След като вече виното е в чашата, как се очаква да държите неудобната тежка в горната си част чаша?

Логично би било да обхванете горната част с ръка, но ръката ви ще затопля виното, така че го дръжте за столчето.

7. Колко издържа виното след отварянето му?

Повечето вина не издържат дори и една нощ, ако бутилката бъде оставена отворена. Ето няколко съвета, за да запазите отворени вина за доста по-дълго:

- Системите за съхранение са отлични, използвайте ги!

- Съхранявайте отворените вина в хладилника (или специалния винен хладилник, ако имате такъв!). Това ще забави каквото и да е развитие на виното, запазвайки го прясно.

- Дръжте виното далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина (тоест далеч от печки и фурни)

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара