Източник: Envato

Най-доброто от Риоха: 10 отлични вина

Риоха стои най-високо във винената класификационна йерархия на Испания

Промяната е във въздуха на Риоха. Не само сред тези, които оспорват правилата на регулаторните органи. Ще откриете насърчаваща нова генерация от производители, стартиращи свои собствени бодеги.

Тук сме се постарали да се спрем на crianza и gran reserva и да избягваме класическото темпранийо, но си заслужава да отбележим, че Риоха има и някои изключителни бели вина.

Надяваме се някои от тези превъзходни вина да бъдат наградени на световните награди за вино на Decanter за 2016.

В Риоха всички, с изключение на най-добрите вина от защитен географски регион, са сравнително евтини. Има цели морета от евтина риоха като за супермаркети (виждали сме reserva на разпродажба за 5.49 по Коледа), което сваля цените и на добрите вина, поне за момента.

Не е нужно да харчите много повече, за да еволюирате от нещо простичко, плодово и отлежавало в дъбови бъчви до вино, което е сложно, балансирано и достойно за отлежаване.

Колко още ще продължи това? Промените вече се случват. Риоха сериозно обсъжда да разреши на производителите да използват имената на отделните села и винарни на етикета – колкото и абсурдно да звучи, това в момента е забранено.

Ако това се случи, според нас най-добрите фокусирани върху тероара вина от Риоха ще започнат да привличат вниманието на колекционерите на вино и инвеститорите. А всички знаем какво се случва тогава…

Artadi, Vina El Pison, 2012

Винаги едно от най-добрите вина на Риоха – и всъщност на Испания, то произхожда от лозя на територия 2.4 ха в Лагуардия, засадени през 1945. То е свръх-плътно, богато текстурирано вино с огромна концентрация, но не е изкуствено или твърде зряло. Силно ароматно, с нотки на женско биле и диви билки, то примамва вкусовите рецептори с пищни танини, сладки дъбови нюанси и вкус на настъргана портокалова кора, азиатски подправки, къпини и сливи.

Алкохолно съдържание: 15%

Finca Allende, Aurus, 2010

Гроздето за Aurus идва от лозя, които са на поне 60 години, и са брани късно - чак на 11 ноември през 2010 г. Това е много хладно място със северно изложение, и това се отразява върху виното. Гъсто, плътно и с лека кървава нотка от железните червени почви, малко варовита киселинност, сериозни, достойни за отлежаване танини, и силни, ароматни плодове.

Алкохолно съдържание: 14%

Contador, 2014

‘Не можете да изплюете това,’ казва Бенджамин Ромео при дегустацията на това вино от бъчва. След кратка пауза в производството през 2013, Contador се завръщат с гръм и трясък. Розмарин, виолетки и силни нюанси на слива и къпина, богати танини и свеж букет. Това е голямо и силно вино, но не му липсва деликатност.

Алкохолно съдържание: 15%

Lopez de Heredia, Vina Tondonia Gran Reserva, 1994

Истинска изненада е как изведнъж тези страхотно отлежали вина излязоха толкова на мода. Тази gran reserva е величествена: комбинация от сила и изтънчена елегантност. Аромат на горски листа, деликатност и пищност в устата и много дълго запазващ се вкус. А вижте колко скромно е алкохолното съдържание!

Алкохолно съдържание: 12%

Senorio de San Vicente, San Vicente, 2011

Парцел от 18 ха близо до Сиера де Кантабрия е източникът на темпранийото тук. Богато, концентрирано, ароматно, но същевременно и освежаващо, това е зряло планинско вино, демонстриращо вкус на портокалова кора, черница, азиатски подправки, ванилия и тютюн. Танините са свръх-фини, а завършекът е много дълъг.

Алкохолно съдържание: 15%

Tentenublo Wines, Las Paredes Single Vineyard, 2014

Отглеждана на парцел 0.5ха на височина 700 м, тази забележителна гарнача, правена от 60-годишни лозя, е достъпна в доста ограничени количества на пазара, но си заслужава да откриете някоя от 400-те бутилки. Плътна, но пълна с енергия, свежест и живот, я е пикантна, свежа и добре балансирана, с деликатен нюанс на дъб и вкус на диви билки, къпина и слива. Невероятно вкусно!

Алкохолно съдържание: 15%

Vinedos de Paganos El Puntido, 2011

Отглеждана при горния лимит (600-630 м) за темпранийо, тази винарна с 25 ха лозя е разположена малко под град Лагуардия на костени почви. Това е много варовито, минерално вино, съчетаващо сила с киселинност. Сложно, пикантно и свежо, с умело употребен нов дъб и отличен потенциал за отлежаване.

Алкохолно съдържание: 15%

Abel Mendoza, Grano a Grano Graciano, 2012

Дори Абел Мендоса, един от най-добрите витикултуристи на Риоха, счита грацианото за трудно за отглеждане и винифициране. Това вино определено не е лишено от смели танини, с нюанси на слива и касис, много дъб и дълбочина, и рязка, прочистваща небцето киселинност. Поредното вино, което да скътате задълго в избата си.

Алкохолно съдържание: 15%

Artuke, K4, 2013

Най-варовата от трите локации на фамилия Мигел с един тип лозя, K4 е разположена на 660 м в Авалос. Виното е подходящо свежо и ароматно, с прекрасен финес и баланс и минерална нотка под вкус на хрупкави червени плодове и филигранни танини.

Алкохолно съдържание: 14%

Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia, Macan, 2012

След 2010, това е най-качественият продукт до момента от този производител, който не пести пари. Свръх-ароматно и плътно, това е много амбициозно вино, ориентирано към най-горния сегмент на пазара. Правено за дългосрочно съхранение, с ядро от черни плодове, силна киселинност, стилен дъб и богати, интегрирани танини.

Алкохолно съдържание: 14%

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара