Източник: Pexels.com

Подобрете живота си с усъвършенствано усещане за вкус

Виното ще промени начина, по който мислите за храната

Да се науча как да дегустирам вино беше едно от най-умните неща, които съм правил за здравето си.

Изглежда нелогично, но този процес ме научи да копнея по по-изтънчени храни.

Всичко започва с простата концепция, че не пиете вино, а го вкусвате. И тази лека промяна в поведението води до промяна във всичко.

Подобряване на усещането за вкус с вино

Притежаването на силно развито усещане за вкус вече не е толкова важно, колкото е било в други части от еволюционната ни история.

В съвременния ни живот се сблъскваме с твърде малко храни, които биха могли да бъдат токсични или отровни. В най-лошия случай се налага да помиришем кутията с мляко.

Естествено, може да възразите, че двойните чийзбургери с бекон са токсични, но все пак не е същото. И въпреки всичко това, което консумираме, определя някои аспекти на здравето ни, и виното също не е изключение. Подобрявайки усещането ни за вкус, се научаваме да отличаваме какво харесваме – и защо.

Изграждането на добре тренирано небце изисква практика. Аз може би съм доказателството, че всеки може да подобри небцето си с известни усилия.

Единственото, което направих, беше да променя някои от навиците си при пиене, и след като го сторих, можах да правя слепи дегустации на вино с около година практика.

Ето какво направих:

Използвайте носа си

Следващия път, когато ще ядете или пиете нещо, за секунда помиришете, преди да вкусите. Започнете да отделяте вкуса (солен, кисел, сладък, горчив) от ароматите (много по-сложен свят на миризми).

Попиването на аромати от реалния свят е най-добрият начин да започнете да изграждате “библиотеката” си от вкусове, които после да прилагате към виното.

Обръщането на внимание на тези отправни точки от света наоколо ще ви накара да се чувствате по-комфортно по отношение на езика на вкуса.

Забавете темпото

Когато консумирате храна или пиете вино, отделяйте малко повече време за това: забавете темпото, обръщайте внимание.

Усещането ви за вкус е в устата ви, така че колкото повече време виното прекарва в нея, толкова повече ще можете да вкусите от него. Използвайте повече време между глътките.

Вината (особено добрите такива) се променят от началото до края – и дори доста след като сте преглътнали.

Практикувайте визуализация

Затворете очи и се опитайте да забравите, че държите чаша с вино. Какво помирисвате? Стигнах до най-безумните ми впечатления от дегустация, прибягвайки до този метод.

Изведнъж чаша вино се превръща в тенджера с къкрещ черешов сос на котлона, или необичаен ароматен еквивалент на плесенясало мазе. Дайте си разрешение да интерпретирате и тълкувате по какъвто начин ви се вижда уместен.

Приемете странността

Когато пробвате трите навика, описани по-горе, ще започнете да долавяте необичайни или странни вкусове.

Пишещите на тема вино често се фокусират единствено върху ароматите, от рода на “благоуханни есенни черешови цветове и кокосов нюанс,” което е донякъде журналистически патос.

Виното винаги е ключ към нашите рецептори за горчиво и кисело, тъй като в основата си то е кисело и донякъде тръпчиво (особено червените вина). Някои хора считат тези вкусове за непривлекателни, но обръщат внимание на силата им – и можете да започнете да си изграждате образ как определени типове грозде като цяло присъстват във виното.

Когато започнете да разпознавате множествеността на хармониите между сладко, кисело и горчиво, както и нови аромати с всяка глътка, започвате да разбирате и концепцията за баланса във виното.

Пробвайте вино на серии

Мозъкът ни се затруднява да идентифицира деликатни нюанси в различните вина без база за съпоставка. Когато пробвате вина в сравнителни серии, бързо ще доловите техните различия (или сходства).

Сравнителните дегустации ще изградят у вас хранилище от основни индикатори за всеки вид и сорт (каберне совиньон, пино ноар, малбек, сира и т.н.).

Сравнителните дегустации са важни за оформяне на вкусовия ви речников запас. Може да ви е много трудно да кажете, че пиното е “с вкус на червени плодове” само по себе си, но когато го поставите до богат малбек с “виолетови плодове”, тази перспектива спомага за разграничаването на спецификата на всяко от тези вина.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Мадлин Пъкет, Wine Folly

09.06.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара