Как да съчетавате вино с паста

Започнете да отваряте бутилки!

Най-добрият съвет за съчетаване на вино с паста е да игнорирате пастата и да се концентрирате върху соса. Пастата е просто платно, осигуряващо фон за придружаващите съставки.

Например апулийският специалитет "ригатони рагу барезе" е богато базиранo на домати ястие. Подобно ястие има нужда от комбиниране с вино с достатъчно сила, за да устои на печените домати и червеното месо.

Ако мислите за червено вино, сте прави, но кое? Оказва се, че в същата област на Италия (Апулия, токът на Италия) ще откриете вино, наречено примитиво, което има мощен аромат на слънчеви червени плодове и средна плътност с достатъчно структура, за да съответства на ястието.

Ето 5 популярни ястия с паста със селектиран винен стил, както и няколко предложения за вина (както италиански, така и други), за да започнете.

Не твърдим, че това е единственият начин, по който можете да се наслаждавате на тези вина или видове паста. Както се казва, много пътища водят към Рим. И има само един начин да разберете - започнете да отваряте бутилки! Приятно пиене.

Базирана на домати паста

Доматените сосове са силни, висококиселинни и често съчетавани с богати, червени меса. Заради киселинността на доматите, относително сладко червено вино със средна плътност е най-добър избор.

Тъй като това звучи доста ограничаващо, има цял куп различни сортове грозде (и блендове), които биха се вписали успешно в тази роля. Когато добавяте повече богатство на вкуса (месо, сметана), можете да търсите още по-плътни сортове, но определено запазете свежата киселинност! Ето няколко примера:

Примитиво (зинфандел), Монтепулчано д’Абруцо, Санджовезе (Кианти и други), канонау (гренаш), негроамаро, неро д’Авола, и блендове от Рона

Паста със сирена

Трудно е да откриете вино, което да не се съчетава относително добре със сирене, така че мислете за тази паста като за възможност да пробвате повече от по-текстурираните и нюансирани комбинации.

Например бяло вино с добра мекота, като отлежавало в дъбова бъчва италианско требиано или шардоне, ще създаде подходящо съчетание и ще подчертае кремообразната мекота на сиренето (примерно на рикотата!).

Също така по-леките и флорални червени вина са друг отличен партньор за съчетаване със сладка паста с интензивен вкус на твърдо сирене, особено ако в соса има гъби или кореноплодни. Има няколко варианта, които да опитате:

Бяло: Требиано ди Лугана, сицилианско шардоне, рибола джала

Червено: Ланге небиоло, нерело маскалезе, пино ноар (или италианско пино неро от Олтрепо Павезе) и санджовезе

Паста с морски дарове

Ако разгледате отлични италиански рецепти от крайбрежието, ще откриете, че много от тях съдържат аншоа, миди или някакъв вид морски продукти.

Близостта на Средиземно море е основна част от италианската кухня по крайбрежието. Вероятно това е причината италианците да правят толкова прекрасно сухи, киселинни бели вина, често с усещане за освежаваща горчивина.

Естествено, стремете се към средно плътни бели вина, тъй като те са оптимални за повечето видове паста с морски продукти, освен когато вътре има и домати – тогава вариантът е да се преориентирате към розато (италианско розе). Ето няколко добри препоръки:

Пино гриджо, вердикио, вернакия, Пикпул дьо Пине (от Франция), гренаш блан и мускаде

Паста с песто

Въпреки че повечето от нас познават “класическото” песто с кедрови ядки и босилек, всъщност можете да правите песто с каквито зелени растения и ядки пожелаете: босилек-орех, магданоз-фъстък, фъстък-кориандър, лешник-мента… разбирате какво имаме предвид.

Истинският трик за съчетаване на тези различни видове песто с вино е просто да признаете, че зелените растения са в центъра на ястието.

В момента, в който го направите, каквото и вино да изберете, (червено, бяло или пенливо), то по някакъв начин трябва да хармонира и да се съчетава подобаващо със зелената съставка. Ще откриете, че вината с билков нюанс (като совиньон блан) са най-подходящи.

Естествено, има много прекрасни пикантни, базирани на билки вина, така че не позволявайте на този списък да спъва креативността ви. Ето някои примери, от които да тръгнете:

Фиано д’Авелино, совиньон блан от Фриули, верментино, гави, грило, катарато, Пикпул дьо Пине и грюнер велтлинер

Паста примавера (със зеленчуци)

Пролетен лук, див чесън, артишок и броколини често служат като основата на отлична примавера, макар че всичко прясно и сезонно върши работа. Целта на това ястие е да подчертае свежестта на всички зеленчуци, ето защо леко бяло вино с лимонови и флорални нотки е чудесен избор.

Естествено, добре приготвената примавера има доста силни като вкус зеленчуци, така че е нужно също толкова пикантно бяло вино. Ако добавяте домати към примаверата, върнете се в началото на материала. Ето няколко примери, с които да започнете:

Соаве (греканико), верментино, требиано ди Лугана, греко ди Туфо, совиньон блан и гро мансан

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара