20 най-добри розета на лято 2016

Най-изгодните като цени розета са от Испания, а най-качественото розе идва от Прованс

Нарастващата популярност на розето изгря над света на виното като фойерверки над "Александър Невски" и с отдавна закъснялото издигане в почит, потреблението на розе бързо нараства.

Както казва Шайда Гилмър, изпълнителен директор на нюйоркския търговец Sherry-Lehmann, обяснява: “Продажбите на розе продължават да нарастват с двуцифрени проценти през последните пет години. Някога имахме сезон на розето – от края на май до началото на септември, в който не беше желателно да оставаш без розе. Сега продаваме толкова през декември, колкото през август преди.”

Продажбите нарастват стабилно с всяка изминала година от поне 5 години насам, и се очаква тенденцията да продължи и през 2016 г.

Има тройно увеличение на броя брандове, които Sherry-Lehmann предлагат през същия период, като ръстът основно е от страна на Франция, особено Прованс: 75% от продажбите на розе на фирмата са от тези слънчеви райони.

Гилмър приписва актуалната популярност на розето на това, че потребителите са осъзнали изгодната му цена и добро качество.

“Има невероятно изгодни предложения при розетата – от $15 до $50”. (Даже от $10, ако вземете предвид и испанските версии.)

“Изключителни оферти за това, което получавате срещу парите си. Преди 10 години мислехте за розето като за нещо, подходящо за женски обяд, докато сега то се консумира от всеки. То отговаря на тенденцията към по-лека и свежа храна.”

В момента има много шум около тази категория, като случайни клиенти разпитват за розетата, особено по това време на годината, и Гилмър го потвърждава: “Хора ни се обаждат още от март: ‘Кога ще има розета от 2015? Искаме да поръчаме. Не искаме да ги пропуснем.”

Има обаче и облаци на хоризонта, помрачаващи лазурното средиземноморско небе.

Пикът на търсенето доведе до недостиг на грозде, особено на качествени сортове в Прованс. Виненото грозде е пипкаво; не може просто да се появят отнякъде 100 000 допълнителни литра, само защото Америка изведнъж е открила това вино.

Гилмър казва, че “Недостигът на розе е реален, поне в най-високата категория.”

Миналата година популярен производител от Прованс призна неофициално, че най-големият проблем, пред който е изправен, е намирането на достатъчно добро грозде. Това може да обясни защо има осезаем спад в качеството на някои брандове, въпреки че това като цяло не изглежда да влияе особено на продажбите, които все така нарастват.

Предвид този факт е важно да помним, че не е нужно да харчите $50, за да пиете добро розе.

Това не е "сериозно" вино, това е вино, което се прави през септември, за да се пие следващото лято. То не е толкова бързо като път от лозята до масата, колкото модното преди около едно поколение "ново божоле", но е доста близо като характеристики до него.

Най-изгодните като цени розета са от Испания, а най-качественото розе идва – не твърде изненадващо – от Прованс, но не се увличайте по шума около големите имена от тази френска версия на Ийст Енд.

Domaine Ott и Whispering Angel, както и по-скъпите им сродници от този клас са прекрасни вина, но култовият им статус се дължи до голяма степен на маркетинг, а в случая на Whispering Angel и на блестящата опаковка – в не по-малка степен, отколкото на съдържанието на бутилката.

Това е Прованс, за бога. Не говорим за бургундско – това е розе, приятно и забавно вино, вино за пица, не за филе миньон.

И то не е само от Прованс: има отлични розета, които се правят и в други региони на Франция, както и в Италия, Испания (особено Испания!), Гърция, Калифорния и дори Тексас, докато производителите се стараят да не изпуснат влака на нарастващата му популярност.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара