Източник: Петър Делчев

Плаващите кейове на Кристо

Фоторепортаж на Петър Делчев

Фоторепортаж на Петър Делчев от езерото Изео, където се намира инсталацията на Кристо, наречена на английски Floating Piers или "Плаващите кейове".

С Volokin тръгнахме от Виена за езерото Изео. Пътят беше изключително живописен - минавайки през Грац, качвайки се към Алпите през Клагенфурт и Вилах, и слизайки от италианската страна от двете страни на пътя имаше изключителни гледки, към които някой ден ще се върна.

Пропуснах няколко дори по-добри, но спирането на позиция, удобна за снимане в последните 15 км (след слизането от магистралата) се оказа сериозно предизвикателство.

В крайна сметка (след доста чакане в задръствания, някои от които в тунели, стигнахме до Суланца - селото на брега на езерото Изео (северно от гр. Изео), от което започва първия кей.

Понтоните свързват брега с малък остров в езерото.

Информация за целия проект може да видите по-надолу в текста.

Тук аз ще дам само личните си впечатления.

Съвсем логично паркингът беше извън селото, т.е. имаше доста слизане надолу, но това даваше възможност да се огледа целият пейзаж от високо.

Мястото, дори без инсталацията е интересно и си струва да бъде посетено.

В прав текст

Самите кейове са колосални - снимките не са в състояние да предадат мащаба на цялото нещо.

Организацията около целия проект беше впечатляваща - хиляди коли и десетки (а може би стотици) хиляди хора, които пристигат в произволни части на денонощието и искат да обикалят в произволни посоки, да ядат, пият и нали... последващите действия.

Самите кейове са колосални - снимките не са в състояние да предадат мащаба на цялото нещо.

Не мога да си представя обема на логистичната операция и времето за изпълнение.

Пристигнахме вечерта, около час преди залез, снимахме до когато беше възможно - тук съм публикувал снимки, които нормално дори не бих се опитвал да обработвам, но все още съм много впечатлен от цялото нещо.

На следващата сутрин (след спане на паркинга) се наредихме на опашката около 5:45 и бяхме далеч от началото.

Най-хубавото е, че цялата инсталация е толкова голяма, че всъщност върху нея има място за всички и всичко.

Снимките трябва да се гледат с уговорката, че не могат да предадат усещането от реалното място.

Благодаря на Volokin, че предложи да отидем и че настоя да останем за нощта (въпреки, че аз бях готов да си тръгна обратно веднага), и в резултат - успяхме да направим няколко приятни сутрешни кадъра.

За проекта

На 18 юни 2016, Кристо и Жан-Клод представиха първия си проект в Италия от повече от 40 години. Езерото Изео — разположено на 100 км източно от Милано, бе свързано с модулна плаваща кейова система, съставена от 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, покрити със 100 000 кв.м. блестящ жълт плат.

Поклащайки се с движението на вълните, посетителите могат да изживеят "плаващите кейове", докато отиват от Сулцано до Монте Изола и до о-в Сан Паоло, напълно заобиколен от проекта.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара