Източник: Pexels.com

Разликите между готвач и шеф

Можете ли да дефинирате разликата между главен готвач ("шеф") и просто готвач?

Можете ли да дефинирате разликата между главен готвач ("шеф") и просто готвач?

За повечето хора изглежда "шеф" и "готвач" са едно и също. Двете понятия се употребяват като взаимозаменяеми, за да обозначат някой, който работи в кухнята, независимо дали той просто реже зеленчуци, или замисля и конструира цялото меню.

За тези, които работят в кулинарния бранш обаче, разликата между двете е много голяма.

Въпреки че няма професионална организация, която изрично да определя кой е шеф и кой е обикновен готвач, повечето специалисти са единодушни, че разликата между двете е в образованието и опита.

Ако имате кулинарно образование и/или сте били чирак на виден главен готвач и сте се изкачили по кариерната стълбица, обикновено ще бъдете считани за "шеф".

Ако просто сте дилетанти в кухнята у дома, или тепърва започвате от дъното на ресторантската йерархия, почти винаги ще ви считат за "готвач".

Какво прави готвача готвач?

Повечето хора са на мнението, че готвачът е по-надолу в йерархията от "шефа", и че главните готвачи на свой ред имат различна йерархия.

Например главният готвач в ресторанта е начело, докато зам.-главните готвачи, готвачите на конкретни постове и други професионалисти в кухнята може и да имат необходимото обучение, но все пак още се стремят към върха на професионалната си реализация.

Ако все още не сте напълно сигурни какво прави "шефа" шеф, ето някои квалификации:

  • Кулинарно образование, продължаващо от 2 до 4 години
  • Продължително чиракуване или обучение при готвач с цел придобиване на кулинарно образование, сравнимо с това на официална диплома (още известно като "кулинарно стажуване")
  • Отговорности, които включват ръководна и контролна роля
  • Способност да създава и реализира менюта в ресторантска среда
  • Мениджърска роля в кухнята

Готвачът, от друга страна, може да очаква да:

  • Приготвя храна ежедневно
  • Изпълнява кухненски задължения, според това какви са необходими и какво е поискано от него
  • Да чисти и мие кухнята
  • Да използва рецепти и да изпълнява план за менюто, подготвен от друг човек
  • Все още да е в етапа на обучение на кариерата си

Има някои кулинарни институции (примерно Американската кулинарна федерация), които предлагат титли на база тестове, професионален опит и образование.

Въпреки че много организации и ресторанти признават тези разграничения (и те ще дадат добър тласък на кариерата ви), те не са задължителни, за да бъдете главен готвач, или за да бъдете успешни в кулинарната си кариера.

В повечето случаи готвачът е под "шефа" като престиж, заплащане и кариерно развитие. Има обаче случаи, в които това не е вярно.

Много домашни готвачи или любители имат умения и опит, които може и да надминават тези на "шефовете" в професионална среда; те просто не претендират за тази титла.

"Прочути готвачи" срещу "прочути шефове"

Неприятната истина е, че много от знаменитите "шефове", които познаваме и харесваме в масмедиите и културата, всъщност изобщо не са главни готвачи.

Рейчъл Рей и Найджела Лоусън примерно са две от най-големите имена в кулинарния и холивудския свят, но и двете признават, че нямат професионално обучение в тази област… и всъщност никога не са претендирали да са нещо повече от обикновени готвачи.

Самообразовали се, самомотивирали се, и никога не работили задълго на длъжността главен готвач (или стояли начело на ресторант), те са само два от безбройните примери за обикновени готвачи, които са достигнали върховете на световната слава.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Reluctant Gourmet

11.07.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара