Източник: Стоян Георгиев

Винени истории

Една вечер с Trapiche в Grape Central

Grape Central е място, където независимо дали отиваш за чаша вино и нещо за хапване, дегустация или вечеря, винаги си тръгваш специален, впечатлен, одухотворен и с много теми за размисъл и глад за нови подобни дни.

Менюто

– Целина с киноа, кафе и жълтък
Oak Cask Malbec 2014

– Емпанадас със сладък картоф и биск от скариди
Fincas Malbec 2013

– Патица с цветно зеле, лавандула и зелен чай
Finca Las Palmas Cabernet Sauvignon 2011

– Телешко задушено с къри и кокос
Gran Medalla Cabernet Sauvignon 2011

- Кейк от тиква и шоколад с овче сирене
Orellana de Escobar Malbec, single vineyard, 2011

В сряда вечер бяхме на винена вечеря, на която Winebox представи вината на Trapiche в съчетание с меню подготвено от Ивайло Игнатов и екипа на Grape Central.

Прекрасните вина и чудесно подбраната храна, включваща вариации на тема Чили кон карне (Телешко задушено с къри и кокос), сладко солени, наситени ввкус и аромат Емпанадас със сладък картоф и биск от скариди, патицата с цветно зеле, лавандула и зелен чай, експлозията от вкусове в десерта - всяка стъпка от менюто беше сама по себе си изживяване, а съчетаването й с вината на Trapiche направи вечерята изключително и запомнящо се събитие за всички ценители на виното и добрата храна.

Trapiche е най-големият винен производител в Аржентина.

Южноамериканските вина и по-специално тези на Trapiche са добре познати за винените ценители в България, но на тази вечеря вината бяха презентирани от Мартин Кортесе, ескпорт директор на компанията. 

Всяко от подбраните за вечерята вина имаше история достойна да бъде филмирана, която ни беше разказана от Кортесе.

Ние ще преразкажем тази на прекрасното вино Orellana de Escobar Malbec, single vineyard, 2011 и човекът, отгледал гроздето за него - Фаусто Ескобар.

Фаусто Орейана Ескобар е преселник от Боливия, който купува земя, на която да отглежда познати му продукти, като чесън и чушки.

Но понеже се заселва във винен район решава, че трябва да гледа и грозде. А какво грозде може да се отглежда в Мендоса. Малбек, разбира се. 

Ескобар е много нисичък и пълен с енергия човек. За да успява да обиколи и нагледа всичките си земи, използва едно старо колело.

Trapiche купува около 90% от гроздето, от което произвежда виното си от малки производители, които отглеждат гроздето си с много любов и старание.

Преди няколко години експерт от Trapiche отива да огледа лозята, на Фаусто, за да ги оцени. Обикаля напред – назад, оглеждайки преценяващо.

А Ескобар от малкото си колело подхвърля: Ето това грозде там е готово (сочейки някъде в дясно), онова там също е идеално. И така няколко сектора от лозето са отбелязани като готови. 

Екпертът го пита: Добре де, ти откъде знаеш че това, това и това са готови.
Отговорът е очевиден: Видях ги от колелото си – казва Ескобар.

Виното на човека с колелото беше поднесено с Кейк от тиква и шоколад с овче сирене. 

А ние запомнихме и неговата история и чудесното вино.

Дегустационни бележки

Вино с дълбок червен цвят, с аромати на червени плодове - череша и вишна.
Интензивни балсамови нотки, мента и пресни билки.
Изключително богато вино, с голяма плодова концентрация в устата и узрели, меки танини.
Елегантен, интензивен и дълъг финал, който ти се иска да остане за дълго като вкус.  

 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара