Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

100 точки за вино, което влиза в историята

Castillo Ygay White 1986 в България

Ако в живота на един човек има няколко задължителни неща, то със сигурност едно от тях е да опита вино оценено със 100 точки от The Wine Advocate на Робърт Паркър.

Вчера имах щастието да опитам подобно вино на дегустация на испанската изба Marqués de Murrieta, организирана от Bibendum в Grape Central.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 White - единственото бяло вино от Испания, оценено със 100 точки от Робърт Паркър

Какво дегустирахме в Grape Central

Вината на Marqués de Murrieta бяха презентирани от експорт мениджъра Пабло Гонзалез - Калво.

Ето и вината, които дегустирахме. 

Albarino, Pazo Barrantes, Galicia, Spain
La Comtesse Albarino Single vineyard, Pazo Barrantes, Galicia, Spain
Capellania Viura Single vineyard  2011, Marquise de Murrieta, Rioja, Spain - 91 т от RP
Marques de Murrieta Reserva 2012, Rioja, Spain - 92 т от RP
Marques de Murrieta Gran Reserva 2010, Rioja, Spain - 93 т от RP
Dalmau, Marques de Murrieta, Rioja 2012, Spain - 93 т от RP
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2007, Rioja, Spain - 95 т от RP
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 White, Rioja, Spain - 100 т от RP

След дегустация на Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 от Луис Гутиерес, критикът, отговарящ за испанските вина в The Wine Advocate на Робърт Паркър, той заявява, че това е “едно от най-добрите бели вина, които е вкусвал през целия си живот.”

Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 е единственото вино, което някога е достигало най-високата оценка, което е още по-трудно достижение за бяло вино.

Това събитие бележи не само преломен момент в историята на испанските вина, но е и връх в достиженията на Marqués de Murrieta и фамилията Себриан-Сагарига.  

Празнуваща 165-та си годишнина, най-старата винарна в Риоха, ръководена от Висенте Себриан-Сабарига, е по-жива от всякога. 

С тaзи реколта винарната възобновява дългогодишната си традиция на производство на Castillo Ygay Blanco и го прави по най-добрия възможен начин: с вино, което навършва 30 години на пазара.

За да оцени виното, престижното издание на Робърт Паркър е направило вертикална дегустация на бели вина на Castillo Ygay, от 1919 до 1986.

Сред дегустираните реколти критикът също така е дал най-високи оценки на още два други исторически винтиджа: Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1919 и 1932.

Това е единственото вино в света, което е получило 100 точки три пъти в една дегустация.

Гроздето за този винтидж е било засадено през 1945 в Паго Капелания и е разположено на надморска височина 485 м в най-високата зона на Финка Игай, Риоха Алта.

“Вината ни са прочути със способността си да отлежават,” казва Жоао Мачете Перейра, директорът по износа на Marques de Murrieta.

“Ние сме от най-добрите производители в Риоха, но и един от най-малките. Запазили сме традиционните методи на винопроизводство от основаването ни през 1852; минимална интервенция, но продължително отлежаване в бъчви, бетон и бутилки.”

Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 е бленд от 97% виура и 3% малвазия.

Вино е отлежавало 252 месеца в 225-литрови бъчви от американски дъб, 67 месеца в бетонни резервоари и над 3 години в бутилки, за да постигне - 30 години след добиването на гроздето - най-добрия израз на това вино от първата винарна в Риоха, основана през 1852 г.

Въпреки продължителното отлежаване виното е запазило своята свежест и според Перейра то би могло да отлежава “още 50 години или повече”.

Според него “получаването на 100 точки естествено е страхотно, но не променя нищо.

"Това е много специално вино за нас и винаги ще бъде такова. Това са 30 години инвестиции в бутилка."

Това вино обаче може да промени много нещата за Риоха, исторически известна с производството на червени вина.  

Успехът му може да открие допълнителни възможности за правене на бели вина в региона.

“Определено това е важно за испанското вино, за нас като производители; страхотно е да виждаме какво се случва, когато се стремим към границите на това, което можем да постигнем в Риоха,” коментира Перейра.

Той също така загатва каква може би ще е следващата важна реколта.

“В момента сме на винтидж 1998, но то няма да бъде готово още 20 години, ще почакаме и ще видим.”

Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 ще се продава от Bibendum на цена от 1000 лв за бутилка.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара