Източник: Pexels.com

Нещата, които готвачите мрaзят да виждат

Грешките на аматьорите през погледа на един професионалист

Трябва да е доста труднo за един професионален готвач да наблюдава аматьорите в кухнята, виждайки всички грешки, които те допускат.

Грешките на аматьорите през погледа на един професионалист.

Работното ви място е мръсно

Чиста кухня. Винаги. Това е изключително важно, не само заради безопасността на храните. Това е важно условие готвенето да ви носи удоволствие и да постигате добри резултати. След като сте приключили с готвенето, кухнята ви трябва да е по-чиста отколкото когато сте започвали.

Нямате план

Една от най-големите грешки на любителите готвачи е, че не четат рецептата докрай, не планират стъпките на готвене и не подготвят необходимите продукти и уреди за работа. Това е много важна предпоставка за добрия краен резултат.

 Не следвате рецептата

Замествате основни продукти, особено при печива. Да, масло означава масло, не маргарин, нещо с вкус на масло или олио. Сметана означава сметана – не обезмаслено мляко.

Работите с тъпи ножове

Научете се да работите с остри ножове. Оставете ножа да си свърши работата.

Не опитвате

Опитвайте, опитвайте, опитвайте и подправяйте своевременно, защото вкуса се променя всяка минута.

Не оставяте месото да отпочине

Винаги оставяйте месото да отпочине и соковете му са се разпределят равномерно. Вкусът на месото е в соковете му.

Не контролирате температурата на готвене

Лошият контрол на температурата на готвене е един от отличителните белези на аматьорите.

Любителите готвачи мислят, че печките им имат две положения – изключено и на максимум.

Ползвате лоши продукти

Не е необходимо да харчите всичките си пари за продукти, но да купувате нискокачествени такива е престъпление.

Използвате прекалено много или малко мазнина

При готвене не искате храната ви да плува в мазнина, трябва да сложите толкова, че да покрие дъното на съда. Естествено ако не планирате дълбоко пържене.  

Ако имате дълбоко пържене, свалете за малко съда от котлона, за да не пуши мазнината, а след като извадите храната – оставете я на решетка, да се отцеди излишната мазнина.

Не готвите правилно пастата

Винаги, винаги, винаги оставяйте пастата ал денте. Ако не можете да прецените сами, просто я вадете от водата преди да е изтекло времето за варене указано на опаковката. Най-добрия начин е просто да досготвите пастата в соса, с който ще я поднесете.

Готвите със зехтин екстра върджин

Оставете екстра върджин зехтина за доовкусяване. Гответе с  обикновен зехтин или друга мазнина подходяща за термична обработка.

Не посолявате добре храната

Слагайте сол на всичко. Не се страхувайте от нея. Просто поръсете от високо с пръсти, за да можете да усетите количеството сол.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара