
6 неща които готвачите на понасят, а клиентите правят
Има правила, моля спазвайте ги!
Готвачите са много чувствителни натури.
Опърничави, понякога груби и буйни, друг път мили и приветливи, но и многo лесно се разстройват.
Работата под голямо напрежение, високите температури в кухнята, бързо случващите се процеси – всичко това ги прави по-податливи на изблици и много от тях са известни с прекалената си емоционалност и избухливост.
Какво обаче, наистина ги разстройва?
Какво е това, което може да изкара един готвач от кожата му и да го накара да излезе от кухнята, да дойде на масата ви и да ви тресне чинията, от която се храните в главата?
Предлагаме ви кратък списък от неща, които гостите на ресторанти правят, и които наистина влудяват всеки готвач - от пушенето между отделните ястия, до това да не се появите, след като сте направили резервация.
25 неща, които готвачите никога не ви казват
Разликите между готвач и шеф
Какво означава да бъдеш готвач през XXI век?
Не се появявате, въпреки че имате резервация
В света на ресторантите, особено на изисканите вечери, маржовете са доста стегнати. Това една маса за четири човека да остане празна, може да има дълготраен негативен ефект върху бизнеса и е едно от нещата, които готвачите наистина много мразят.
Ако сте направили резервация, но не можете да посетите ресторанта, просто се обадете и уведомете управата. Дори и да остават само 24 часа до резервацията.
Така ресторанта има доста голям шанс да продаде местата, а и някой, който наистина иска да го посети ще ви бъде благодарен.
Много по добре е да уведомите готвача дори в последния момент, отколкото да установи, че не сте се появили 20 минути след часа на резевацията ви.
Появявате се точно преди часа на затваряне
Това вече ще влуди главният готвач и наистина ще разстрои кухнята. Една храна приготвена в 23.30 със сигурност не е толкова добра, колкото тази която е в плана на кухнята за вечерта.
Приготвянето на храна винаги е сложно и в следствие на добро планиране и организация. Малко преди края на дългия работен ден персонала в кухнята е уморен, продуктите които са нужни вече са прибрани, изхвърлени или вече не са в най-добрия си вид. Всички искат да се приберат в къщи. Поръчка направена по това време вероято ще бъде изпълнена, но няма да вкусите храна приготвена с любов.
Пушите между ястията
Е това вече обърква работата в кухнята по няколко причини.
Първо: ще трябва да забавят работата си и издаването на храната. Храната ви се сервира когато сте седнали на мястото си и ще може да я опитате в най-добрия й вид.
Второ: пушенето напълно обърква вкусовите ви рецептори – след 1 цигара няма как да усетите фините нотки в храната, които хората в кухнята са постигнали след часове работа.
Размествате менюто
Има причина ресторантите да работят с изготвени менюта разделени в 5-6-7 стъпки които са вече установени. Това е единственият начин кухнята да успява да се справи с приготвянето на храната такава, каквато трябва да бъде.
Вие обаче може да вземете решение да поръчате само 3 стъпки от класическото меню и да изключите 2 стъпки от дегустационното меню. В същото време човек на вашата маса решава да си поръча едно нещо от класическото меню и осем от дегустационното, но без рибата???!
Това вече е проблем са всички работещи в кухнята. Вие просто ще направите и без това трудната им работа, още по-трудна.
Лъжете че имате алергии
Готвачите наистина мразят това, че в днешно време много от гостите им често заявяват че имат алергия към определени продукти в ястията.
Ако не обичате яйца, просто го кажете на готвача, не се преструвайте че те ще ви убият – вместо това си поръчайте нещо без яйца.
Няма по-лошо от това клиент да твърди, че има непоносимост към глутена и после когато количката с тортите мине край него да забрави за този проблрм.
Задавате глупави въпроси
В днешно време готвачите са отворени към това да разговарят с гостите си, които искат да научат повече за храната, която им е поднесена. Правилно структуриран и зададен въпрос позволява на готвача да сподели повече за идеите си по менюто или за някое специално ястие и носи удовлетворение както на готвача така и на госта.
Но тъпия въпрос: „Ванилията в това суфле от Мадагаскар ли е?“ - когато суфлето дори не съдържа ванилия, със сигурност ще доведе готвача до ръба.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
