Източник: Стоян Георгиев

Емил Коралов за DiVino Top 50

Вината в топ 10 бяха страхотни, но в номер 1 имаше повече финес и елегантност

В четвъртък в Grape Central, списание DiVino обяви най-добрите български вина за 2016 година в класацията DiVino Top 50. 

Vinica Mavrud от реколта 2013 на Винарна Загрей е вино No1 на България за 2016. Vinica Mavrud спечели и наградата за най-добро червено вино, както и наградата за най-добро българско вино от местен сорт.

На второ място в престижния DiVino Top 10 е отново вино от местен сорт – Dragomir Rubin Reserve 2013, а на трето – Better Half Single Vineyard Zmeevo 2013, бленд от каберне совиньон, каберне фран и сира.

След събитието разговаряхме с Емил Коралов - създател и собственик на DiVino Magazine. 

DiVino TOP 50 – 2016

1. Zagreus Vinica Mavrud 2013 - най-добро българско вино, най-добро червено вино, най-добро вино от местен сорт
2. Dragomir Rubin Reserve 2013 
3. Better Half Single Vineyard Zmeevo 2013
4. Katarzyna Reserve 2011
5. Rubaiyat Red 2013
6. Angel‘s Estate Deneb Cabernet Sauvignon 2013 
7. Medi Valley Incanto Black 2015 
8. Tohun from Black Sea Coast Red 2011 
9. Bratanov Merlot Private Reserve 2013 
10. Edoardo Miroglio Elenovo Rubin 2012 
11. Neragora Mavrud Organic 2013 
12. Rossidi Rubin 2014 
13. Damianitza ReDark 2011 
14. Rumelia Syrah Reserve 2012 
15. Midalidare Grand Vintage Malbec 2015 
16. Bononia Estate Reserve 2013 
17. Korten Wines Merlot 2015 
18. Minkov Borthers Oak Tree 2013 
19. Tsarev Brod Danube Plain Pinot Noir Reserve 2012 
20. Villa Melnik Orange Wine Sauvignon Blanc 2016 - най-добро специално вино
21. Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico Blanc de Blancs 2011 
22. Logodaj Hypnose Merlot Single Vineyard Reserve 2012 
23. Ivo Varbanov Syrah Mazeppa 2012 
24. Santa Sarah BIN 41 Merlot 2014 
25. Midalidare Grande Cuvee 2013 
26. Medi Valley Excentric Incanto Viognier 2015 - най-добро бяло вино
27. Domaine Boyar Platinum Cabernet Sauvignon 2013
28. Katarzyna Question Mark Cabernet Sauvignon & Merlot 2012
29. Yamantiev‘s Ivailovgrad Reserve 2015 - най-добро съотношение качество/цена
30. Villa Melnik Aplauz Shiroka Melnik Reserve 2013
31. Svishtov Winery Aureos Merlot 2014 - най-добро съотношение качество/цена
32. Angel‘s Estate Deneb Merlot 2013
33. Tcherga 10* Red 2013 - най-добро съотношение качество/цена 
34. Maryan Ivan Alexander Grande Cuvee Single Vineyard 2014 
35. Ilaya Mavrud Premium Reserve 2013 
36. Zitara Rose from Mourvedre & Grenache 2015-най-добро розе
37. Saedinenie Winery F2F Cabernet Sauvignon & Syrah & Regent 2013 
38. Marble Land Chardonnay 2014 
39. Minkov Brothers Ot izbata Syrah 2012 
40. Castra Rubra Sauvignon Blanc 2015 
41. Ivo Varbanov Chardonnay Miroirs 2014 
42. Orbelus Prima 2014 
43. Rupel Gramatik Marselan 2015 
44. Bratanov Chardonnay Sur Lie 2015 
45. Kapatovo Shiraz & Primitivo & Petit Verdot 2015 
46. Four Friends Morgentau Edel 2015 
47. Orbelia Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2014 
48. Villa Yustina Monogram Chardonnay Barrel Fermented 2015 
49. Levent Grand Selection Chardonnay 2015 
50. Tsarev Brod Sepage 2015

Колко години екипа на DiVino Taste прави класацията? През всичките години ли сте в един и същ състав? Каква е системата, по която оценявате вината?

Първата класация направихме за 2011 г. Тази е шестата. Съставът ни е един и същ, но променихме системата.

През 2011 година просто подредихме  50 вина по точки като първи критерий и по-ниска цена като втори. От 2012-а започнахме да правим допълнителни дегустации на призьорите. От 2013 година въведохме системата, която с малки надграждания ползваме и сега. 

Процесът е целогодишен. Дегустираме всички български вина, които се появят на пазара и ни бъдат предоставени от производителите. Много от вината след това купуваме от магазините, за да ги проверим отново. Това се случва от февруари до януари и се смята за първия етап.

Всички тези вина влизат в нашата база данни и техните характеристики и оценка могат да бъдат видени от всички. Всяка година това са около 500 вина.

В края на януари всеки от нас посочва 20 вина, които са го впечатлили най-много. Колкото пъти едно вино е посочено толкова е по-напред. Подреждаме ги и първите 20 в този списък са топ 20. Само че оттам нататък всичко с тези 20 вина започна отначало. Все едно никога не сме ги дегустирали. Вече получената оценка няма значение.  

Правим две дегустации с по 2 сесии. В първата дегустираме 20-те вина два пъти. Подреждаме ги по оценки и първите 10 отиват за топ 10, останалите са от 11-20. 

Тези дегустации са слепи - не знаем абсолютно нищо, за разлика от стандартните ни дегустации през годината, в които знаем сорт, реколта и произход.

Средната оценка на вината от топ 10, обаче важи за после, като формира 1/3 от крайната.

След това правим още 2 сесии. Едната е сляпа и едната е явна. Всяка от двете оценки тежи 1/3. Правим финалната подредба и това е.

Как се промени българското винопроизводство през този период?

Големият скок, революцията беше преди да стартираме класацията. След това нещата са по-скоро са еволюционни. Но при виното еволюцията сякаш е по-добрият вариант. Вината станаха много по-качествени и по-интересни. Особено червените.

Има и огромен напредък с белите. Но там има какво да се желае. Лошото е, че при виното нещата стават бавно и за много добрите бели вина, победители в нашата класация ще трябва да минат поне още 5 години.

Тази година имате много нови категории, защо ги направихте?

Вината са различни. Червените български са страхотни и печелят почти всичко.

Има, обаче и други вина. Едно розе например, трудно ще се пребори за топ 10 вкарано в контекста на червените вина. А розето е важна и супер бързо развиваща се категория и не може да се правим, че я няма. Това се отнася и за специалните вина.

Може би по-правилният въпрос беше: Защо чак сега го направихте?

Вино от местен сорт и с цена под 30 лв. е номер 1. Защо избрахте него?

Защото просто беше най-доброто. Това, че виното е от местен сорт при равни други условия, може би щеше да наклони везните към него, но в нашия случай не се наложи.

Победителят се открои. Всички вина от топ 10 бяха страхотни, но в #1 имаше повече финес и елегантност.

А това колко струва едно вино зависи най-вече от производителя. Този е решил да е под 30 лв. Цената за нас има значение, както и в случая със сортовете, при равни други условия.

Продължава в топ 20 на класацията да няма бяло вино? Защо?

Защото червените български вина са все още много по-добри. В топ 50 има 9 бели вина, като най-предно класираното е на 26 място. Това са близо 20%, което всъщност не е малко, но когато стигнем до финалното класиране и изискванията се качват бялото трудно минава нагоре.

Досега само веднъж имахме бяло в топ 10 - през 2012, но пък беше много достойно представяне - 2-ро място. Заявка за по-добри бели има, въпросът е да ги видим и на винената сцена, т.е.  на пазара.

Обикновено се стига само до интересни експерименти и вина в много малки партиди. А ние имаме изискване за минимум 2000 бутилки, за да може едно вино да влезе в класацията. За тези под 2000 си ме друга класация.

Разбрах, че предстои формат подобен на DiVino.Taste, но с чужди вина. Разкажи повече за формата, кога и къде ще се проведе?

Форматът е подобен, казва се Discover.Vino World и ще бъдат представени само чужди вина.

Форумът ще се състои на 12 и 13 май в зала 6 на НДК. Ще има 40 маси с 400 вина от цял свят. Ще бъде много интересно, разнообразно за цялата винена публика - професионална и любителско.

Надявам се да подейства и стимулиращо на нашите винари, които ще могат да си сверят часовника.   

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара