Източник: Стоян Георгиев

Винената листа на Grape Central беше отличена в World’s Best Wine Lists

Две престижни награди за софийския винен бар

Винената листа на софийския винен бар „Grape Central“ беше номинирана и отличена с наградата „Две звезди“, както и с Награда на журито в конкурса World’s Best Wine Lists на списанието „The World of Fine Wine“.

Списанието „The World of Fine Wine“ е известно във винения свят с високите си журналистически стандарти, заради които е и отличавано многократно.

The World’s Best Wine Lists

се отразява всяка година от световни медии като Bloomberg, New York Post и BBC и според най-добрия сомелиер в света за 2010 година Жерар Басе наградите „бързо стават толкова желани, колкото звездите Мишлен“.

През 2014 година списанието взима решение за обявяване на конкурса „World’s Best Wine Lists“ и оттогава досега наградите му придобиват широк отглас и значение сред ресторантьорския бранш по света.

Журито се състои от признати специалисти от цял свят, чиято задача е да спази високите стандарти, присъщи на списанието.

„The World’s Best Wine Lists“ се отразява всяка година от световни медии като Bloomberg, New York Post и BBC и според най-добрия сомелиер в света за 2010 година Жерар Басе наградите „бързо стават толкова желани, колкото звездите Мишлен“.

През 2016 година от 4500 оценени листи само 800 биват отличени с 1, 2 или 3 звезди, а през 2017 година броят на отличените листи е 1002.

За първи път България е номинирана и отличена посредством листата на софийския винен бар Grape Central.

Критерии

Всички отличени винени листи трябва да отговарят на определени критерии, най-важните от  които: обхватност, задълбоченост, качество и стойност на винената селекция; ясна подредба и представяне; точна и вярна информация за вината; съответствие на листата спрямо вида и големината на заведението, както и спрямо кухнята му.

Наградата „Две звезди“, с която е отличена листата на Grape Central предполага: много добра винена листа спрямо общите критерии с високо участие на световно признати и местни изби; добра комбинация от стилове и качествени степени на вина; добра селекция на чаша, прегледна презентация на вината в листата.

Наградата на журито, с която листата на Grape Central също е отличена, е номинация на член от журито, но се връчва от името на цялото жури. С нея се отличават листи, които са впечатлили журито с характер или чар, които имат особено добро ценообразуване или в които конретен стил е бил представен особено удачно.

Grape Central е един от 400-те ресторанта от цял свят, чийто винени листи са отличени с наградата „Две звезди“ и се намира в престижната компания на имена като „Bar Boulud“и „Gramercy Tavern“ в Ню Йорк и „Pujol“ в Мексико Сити.

Grape Central отвари врати през септември 2013 и е ключовото винено място за София.

Винената му листа печели три поредни години в категорията „Най-добра селекция на напитките“ в конкурса „Ресторант на годината“.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара