Източник: The World's 50 Best Restaurants 2018

Масимо Ботура и Osteria Francescana отново номер 1 в света

El Celler de Can Roca и Mirazur в топ 3

Масимо Ботура

"Ще използвам тази възможност да направя видимото, невидимо".

Италианецът Масимо Ботура и Osteria Francescana бяха избрани за номер 1 в класацията The World's Best Restaurant 2018 на официална церемония, която се проведе в Билбао, Испания.

El Celler de Can Roca на братята Рока е номер 2, а Mirazur на Мауро Колагреко е номер 3.

Победителят от 2017 година Eleven Madison Park на Даниъл Хъм е номер 4, а Gaggan на Гаган Ананд номер 5 в света.

Масимо Ботура е номер 1 в света за втори път. През 2016 година Osteria Francescana беше избран за първи път за най-добър ресторант в света.

При получаването на наградата Ботура пренасочи вниманието от себе си към нещо много по-важно за него – създаването на общност. 

“Наградата не е за мен, а за всички нас. Чувствам се по същия начин, по който се е чувствала жената, която започна работа при нас в Refettorio Ambrosiano и каза:

“В това място имам усещане за общност. Сега мога да умра щастлива." 

Масимо Ботура благодари на екипа в Osteria Francescana в Модена и на всички, с които осъществява своите социални проекти по света, чрез неправителствената организация Food for Soul, посветена на борбата с разхищаването на храна и подпомагането на хора в нужда.

“Тази награда е за вас, защото създадохме общност, която е способна сама по себе си да започне революция в света на храната, както и извън нея. Трябва да храним света, да се борим с отпадъците. Искам да направим видимото, невидимо.“

 

Отразявайки всички промени, случили се през последните две години, след първата спечелена от Osteria Francescana награда за най-добър ресторант през 2016 година, Ботура е сигурен, че всичко е за добро.

“Сега сме по-добри, отколкото през 2016, по-мъдри сме. Екипът е по-силен, имаме много повече проекти. Можем и да мечтаем, но искам и да взимаме по-практични стъпки към постигането на мечтите ни и те да станат реалност.“

Масимо Ботура е пример за креативност за мнозина в гастрономията.

Италианецът е майстор в преоткриването и показа това с развитието на Ostreria Francescana заедно със съпругата му - Лара Гилмор.

Нетрадиционният му поглед за живота започва, още като дете: “Израснах под кухненската маса на баба ми, оттам започнах да гледам към света от перспективата на едно малко дете. Отдолу светът ми изглеждаше много голям и различен. В Ostreria Francescana все още гледаме към света от гледната точка на едно любопитно дете.”

Вдъхновен от множество артисти, музиканти и фермери, Ботура отдава успеха си на силната връзка между него и света на изкуството.

“Културата е движещата ни сила. Тя носи знание, а знанието отваря съзнанието ни, носейки чувство за отговорност“.

Osteria Francescana се намира в Модена, област Емилия-Романя, наричана “хранителната долина на Италия”, тъй като е дом на световноизвестни продукти като Aceto Balsamico di Modena и Parmigiano Reggiano.

Ботура е обсебен от висококачествените продукти, но творческият му процес не спира до там.

“Мога да избера най-добрите каперси от Пантелерия или лимони от Соренто, които не се нуждаят от захар, заради естествената им сладост, или най-добрия пармезан, но това е само първата стъпка. За да си гарантирате бъдеще, трябва да създадете нови традиции, извлечени и пречупени от съвременния ум. Прочутият десерт„Ууупс, изпуснах лимовния тарт“, може би е най-добрият пример за това. Създаден, когато човек от персонала на ресторанта изпуска десертната чиния. Ботура вижда в това не грешка, а възможност. Оттогава всички лимонови тарти в Osteria Francescana са “изпуснати”.

Въпреки твърдението му, че готвачите не са артисти, а занаятчии, изкуството е в основата на визията му.

В прав текст

Ботура към амбициозните бъдещи готвачи: "Вникнете дълбоко във интересите си, каквито и да са те. Един ден точно тези интереси ще се трансформират в страст, а чрез нея можете да предадете емоцията си."

“Като готвачи, сме затрупани със задължения: да си плащаме сметките, да сме в различни части на света, но в същото време да прекарваме всичкото си време в ресторанта.  Но в крайна сметка, тайната е това: „Винаги да намирате време да се потопите в поезия, представяйки си счупен лимонов тарт.”

Италианският готвач казва, че намира безкрайно вдъхновение в спомените си за хранатa, от които той извлича желание да заведе хранещите се на пътешествие през емоциите, съпътстващи тези спомени.

“Ако отида дълбоко в спомените си, виждам как се боря с братята си за хрупкава част от лазанята. В Osteria Francescana, сервирам такъв тип спомени, за да могат гостите да усетят не само храната, но и емоцията за нея. Всичко в лазанята е за възрастни, освен хрупкавата част - тя е за децата,” казва Ботура.

Достигайки първото място от 50-те най-добри ресторанта на 2018, той благодари на непоколебимата си страст към преоткриването. Ботура има само един съвет за амбициозните бъдещи готвачи: “Вникнете дълбоко във интересите си. Каквито и да са те, го направете. Един ден точно тези интереси ще се трансформират в страст, а чрез нея можете да предадете емоцията си."

The World's 50 Best Restaurants 2018: the list in pictures

Топ 50 на The World's Best Restaurant 2018

1. Osteria Francescana, Модена, Италия - Най-добър ресторант в Европа и Най-добър ресторант в света

2. El Celler de Can Roca, Жирона, Испания

3. Mirazur, Ментон, Франция

4. Eleven Madison Park, Ню Йорк, САЩ - Най-добър ресторант в Северна Америка

5. Gaggan, Бангкок, Тайланд - Най-добър ресторант в Азия

6. Central, Лима, Перу - Най-добър ресторант в Южна Америка

7. Maido, Лима, Перу

8. Arpège, Париж Франция

9. Mugaritz, Сан Себастян, Испания

10. Asador Etxebarri, Атцондо, Испания

_______________________________________________________________

11. Quintonil, Мексико Сити, Мексико

12. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA)

13. Pujol, Mexico City (Mexico)

14. Steirereck, Vienna (Austria)

15. White Rabbit, Moscow (Russia)

16. Piazza Duomo, Alba (Italy)

17. Den, Tokyo (Japan) | Highest Climber

18. Disfrutar, Barcelona (Spain) | Highest New Entry

19. Geranium, Copenhagen (Denmark) | Art of Hospitality Award

20. Attica, Melbourne (Australia) | BEST RESTAURANT IN AUSTRALASIA

21. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris (France)

22. Narisawa, Tokyo (Japan)

23. Le Calandre, Rubano (Italy)

24. Ultraviolet, Shanghai (China)

25. Cosme, New York (USA)

26. Le Bernardin, New York (USA)

27. Boragò, Santiago (Chile)

28. Odette, Singapore

29. Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Paris (France)

30. D.O.M. , Sao Paulo (Brazil)

31. Arzak, San Sebastian (Spain)

32. Tickets, Barcelona (Spain)

33. The Clove Club, London (UK)

34. Alinea, Chicago (USA)

35. Maaemo, Oslo (Norway)

36. Reale, Castel di Sangro (Italy)

37. Restaurant Tim Raue, Berlin (Germany)

38. Lyle’s, London (UK)

39. Astrid Y Gastón, Lima (Peru)

40. Septime, Paris (France)

41. Nihonryori Ryugin, Tokyo (Japan)

42. The Ledbury, London (UK)

43. Azurmendi, Larrabetzu (Spain)

44. Mikla, Instanbul (Turkey)

45. Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)

46. Saison, San Francisco (USA)

47. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Switzerland)

48. Hiša Franko, Kobarid (Slovenia)

49. Nahm, Bangkok (Thailand)

50. The Test Kitchen, Cape Town (South Africa) | BEST RESTAURANT IN AFRICA

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Giulia Sgarbi, The worlds 50 best

20.06.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара