Китайски кнедли с бульон

Свинска кайма, скариди и плътен, богат бульон

10.10.2020 Всички рецепти от този автор →
150 мин.

60 МИН » 90 МИН

Трудно
5 - 6 порции

Китайските кнедли с бульон (Xiao long bao) са изключително вкусни.

Тънко разточено тесто, овкусено свинско мляно месо, скариди и желиран месен бульон, оформени в красиви кнедли и приготвени на пара.  Истинска прелест.

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

  • Тънки кори тесто
  • Плънка от кайма и скариди с желиран бульон
  • Сос за сервиране
За желирания бульон
  • 2.2 литра - Вода
  • 2 кг - Пилешки кости
  • 200 г - Бекон
  • 1/2 кг - Тлъсто свинско месо
  • Около 5 см - Джинджифил
  • 2 стръка - Пресен лук
  • 2 скилидки - Чесън
  • 2 ч.л. - Оризово вино
  • 1 с.л. - Желатин
За плънката
  • 1 кг - Свинска кайма
  • 250 г - Скариди
  • 3 стръка - Пресен лук
  • 2 ч.л. - Захар
  • 2 с.л. - Соев сос
  • 1 ч.л. - Сол
  • 1/4 ч.л. - Бял пипер
  • 1 ч.л. - Настърган пресен джинджифил
  • 1 ч.л. - Оризово вино
  • 1/2 ч.л. - Сусамово олио
За тестото
  • 400 г - Брашно
  • 150 мл - Гореща вода
  • 50 мл - Студена вода
  • 1 с.л. - Слънчогледово олио
За соса
  • 1 с.л. - Чили на люспи
  • 50 мл - Оризов оцет
  • 50 мл - Соев сос
  • 1 ч.л. - Сусамово олио
  • 2 см - Джинджифил
  • 1 стрък - Пресен лук


Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сложете всички продукти за бульона без желатина и кипнете. Намалете котлона и варете 45 минути, като отстраните образувалата се пяна. 

Прецедете през фина цедка, отделете 1 л от бульона и прехвърлете в по-малка тенджерa.

Отново кипнете и добавете разтворения в малко студена вода желатин. Разбъркайте добре и излейте течността в малка тавичка или пластмасова кутия. Оставете да се охлади и приберете в хладилник за няколко часа, докато се желира. 

Останалия бульон съхранявайте в хладилник и ползвайте за друго ястие.

Нарежете желирания бульон на малки кубчета и отделете около 1 ½ чаша за рецептата. Останалия приберете в затворен съд и съхранявайте в хладилник.

В голяма купа сложете каймата, почистените и нарязани на дребно скариди и ситно нарязания пресен лук.

Добавете останалите продукти и отделеният желатин и разбъркайте добре. Дръжте в хладилник до момента на пълнене на кнедлите. 

За тестото сложете в купа брашното и отделете 3 с.л. от него за поръсване при омесването. Добавете солта и разбъркайте. 

Налейте на части горещата вода, като бъркате с лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете студената вода наведнъж и добавете олиото. Разбъркайте и прехвърлете тестото върху кухненския плот.

Като поръсвате с отделното брашно, за да не лепне, месете около 10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да отпочива 30 минути. 

Разделете тестото на 4 равни части. Една част разтеглете на дълъг фитил и нарежете на 10 равни парчета. 

Може да претеглите тестото и да разделите на 40 равни парченца. 

Оформете на топчета, като държите покрито тестото, с което не работите и разточете на тънки кръгли кори с диаметър около 8 см върху леко набрашнен плот. 

Вземете в ръка разточеното тесто и сложете 1 с.л. от плънката. Като прищипвате тестото с пръсти оформяйки плисета завийте всяко парче тесто. 

Варете кнедлите на пара за 12 минути и сервирайте горещи със сос, за който сте смесили настъграния джинджифил, ситно нарязания пресен лук и останалите съставки.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара