Китайски кнедли с бульон
Свинска кайма, скариди и плътен, богат бульон
Китайските кнедли с бульон (Xiao long bao) са изключително вкусни.
Тънко разточено тесто, овкусено свинско мляно месо, скариди и желиран месен бульон, оформени в красиви кнедли и приготвени на пара. Истинска прелест.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- Тънки кори тесто
- Плънка от кайма и скариди с желиран бульон
- Сос за сервиране
- 2.2 литра - Вода
- 2 кг - Пилешки кости
- 200 г - Бекон
- 1/2 кг - Тлъсто свинско месо
- Около 5 см - Джинджифил
- 2 стръка - Пресен лук
- 2 скилидки - Чесън
- 2 ч.л. - Оризово вино
- 1 с.л. - Желатин
- 1 кг - Свинска кайма
- 250 г - Скариди
- 3 стръка - Пресен лук
- 2 ч.л. - Захар
- 2 с.л. - Соев сос
- 1 ч.л. - Сол
- 1/4 ч.л. - Бял пипер
- 1 ч.л. - Настърган пресен джинджифил
- 1 ч.л. - Оризово вино
- 1/2 ч.л. - Сусамово олио
- 400 г - Брашно
- 150 мл - Гореща вода
- 50 мл - Студена вода
- 1 с.л. - Слънчогледово олио
- 1 с.л. - Чили на люспи
- 50 мл - Оризов оцет
- 50 мл - Соев сос
- 1 ч.л. - Сусамово олио
- 2 см - Джинджифил
- 1 стрък - Пресен лук
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера сложете всички продукти за бульона без желатина и кипнете. Намалете котлона и варете 45 минути, като отстраните образувалата се пяна.
Прецедете през фина цедка, отделете 1 л от бульона и прехвърлете в по-малка тенджерa.
Отново кипнете и добавете разтворения в малко студена вода желатин. Разбъркайте добре и излейте течността в малка тавичка или пластмасова кутия. Оставете да се охлади и приберете в хладилник за няколко часа, докато се желира.
Останалия бульон съхранявайте в хладилник и ползвайте за друго ястие.
Нарежете желирания бульон на малки кубчета и отделете около 1 ½ чаша за рецептата. Останалия приберете в затворен съд и съхранявайте в хладилник.
В голяма купа сложете каймата, почистените и нарязани на дребно скариди и ситно нарязания пресен лук.
Добавете останалите продукти и отделеният желатин и разбъркайте добре. Дръжте в хладилник до момента на пълнене на кнедлите.
За тестото сложете в купа брашното и отделете 3 с.л. от него за поръсване при омесването. Добавете солта и разбъркайте.
Налейте на части горещата вода, като бъркате с лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете студената вода наведнъж и добавете олиото. Разбъркайте и прехвърлете тестото върху кухненския плот.
Като поръсвате с отделното брашно, за да не лепне, месете около 10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да отпочива 30 минути.
Разделете тестото на 4 равни части. Една част разтеглете на дълъг фитил и нарежете на 10 равни парчета.
Може да претеглите тестото и да разделите на 40 равни парченца.
Оформете на топчета, като държите покрито тестото, с което не работите и разточете на тънки кръгли кори с диаметър около 8 см върху леко набрашнен плот.
Вземете в ръка разточеното тесто и сложете 1 с.л. от плънката. Като прищипвате тестото с пръсти оформяйки плисета завийте всяко парче тесто.
Варете кнедлите на пара за 12 минути и сервирайте горещи със сос, за който сте смесили настъграния джинджифил, ситно нарязания пресен лук и останалите съставки.