Бао бънс със свинско коремче

Парени китайски хлебчета с хрупкаво свинско и мариновани зеленчуци

05.01.2020 Всички рецепти от този автор →
210 мин.

60 МИН » 150 МИН

Средно
5 - 6 порции

Бао бънс е обсебваща храна, едно от най-вкусните неща, които човек може да опита. Пухкаво парено хлебче, ароматно и хрупкаво свинско, мариновани зеленуци и умами сос. Перфектен микс от сладко, солено, люто, умами и разнообразни текстури.

  

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

  • 2.7 кг - Свинско коремче с кожа
  • 100 г - Сол
  • 100 г - Захар
За маринованите краставички
  • 2 броя - Краставици
  • 1 с.л. - Захар
  • 1 с.л. - Сол
За парените хлебчета
  • 14 г - Суха мая
  • 630 г - Брашно
  • 6 с.л. - Захар
  • 3 с.л. - Сухо мляко
  • 1/2 ч.л. - Бакпулвер
  • 1 с.л. - Сол
  • 1/2 ч.л. - Сода за хляб
  • 60 г - Свинска мас
  • 2-3 с.л. - Олио за намазване
За соса за намазване
  • 3 с.л. - Сос хойсин
  • 2 с.л. - Соев сос
  • 1 с.л. - Сос срирача
  • 1 ч.л. - Сусамово олио
За маринованите зеленчуци
  • 1 брой - Морков
  • 1 брой - Дайкон
  • 50 мл - Оризов оцет
  • 1/2 с.л. - Захар
  • 1/2 с.л. - Сол
За сервиране
  • 2 стръка - Пресен лук
  • 1/2 връзка - Кориандър

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Начин на приготвяне:

Сложете свинското коремче в тава за печене с кожата нагоре. Смесете солта и захарта в малка купа, разбъркайте и натрийте месото от всички страни. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за най-малко 6, и не повече от 24 часа.

Загрейте фурната до 230 градуса. Изхвърлете течността, която се е натрупала в тавата за печене, и сложете месото във фурната. Гответе 1 час, като поливате с отделената мазнина, докато стане златисто-кафяво.

Намалете температурата до 120 градуса и гответе, докато свинското месо стане супер крехко за още 1 час и 15 минути. 

Прехвърлете месото в чиния, оставете да се охлади леко, завийте с фолио за свежо съхранение, притиснете с тежест и оставете в хладилник, докато се стегне и охлади напълно. 

Смесете маята с 360 мл вода със стайна температура в купата на кухненски робот. 

Добавете брашното, захарта, млякото на прах, солта, бакпулвера, содата и свинската мас и разбърквайте на ниска скорост за 8-10 минути с приставката за тесто. Месете докато тестото се отдели от дъното на купата. 

Прехвърлете тестото в намаслена купа, завъртете за да се намасли от всички страни, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си за поне 1 час. 

Сложете тестото върху кухненския плот, изкарайте въздуха и разделете на две равни части. Всяка половина разделете на 5 парчета. 

Оформете на фитили и разделете на още 5 части. Ще получите 50 топки с размер на топче за пинг понг. По около 25 грама всяка. 

Поставете топчетата в тава покрита с хартия за печене и покрийте свободно с фолио за свежо съхранение. Оставете да втасат за 30 минути.

През това време нарежете хартия за печене на 50 квадрата с размер 10х10 см.

С точилка разточете всяко топче на овална кора с дължина 10 см. Намажете леко с олио, поставете дървен шиш в средата и прегънете на две.

Внимателно извадете шиша и прехвърлете тестото върху лист хартия.  

Готовите хлебчета дръжте под фолио, докато приготвите всички останали. Оставете да почиват 30-45 минути.

В широка тенджера кипнете вода, поставете кошницата за варене на пара и на части сварете хлебчетата за 10 минути. 

Смесете краставиците с равни части захар и сол в малка купа и разбъркайте.Оставете да престоят 5-10 минути. Използвайте веднага или приберете в хладилник до 4 часа.

Нарежете моркова и ряпата на тънки пръчици и залейте с продуктите за маринатата. Разбтркайте и оставете да постоят за 10-15 минути. 

Когато сте готови да направите хлебчетата, нарежете свинското коремче на филийки с дебелина около 1-1.5 см. 

Запържете на тиган на средно силен огън, за 1-2 минути, докато се затопли и започне да се карамелизира.  Ползвайте веднага. 

Отворете хлебчетата и намажете с 2 ч.л. сос,  добавете 2 парчета свинско коремче, няколко резена маринована краставичка, морков и ряпа. 

Поръсете с пресен лук и сложете малко сос срирача и пресен кориандър. 

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара