Бао бънс със свинско коремче
Парени китайски хлебчета с хрупкаво свинско и мариновани зеленчуци
Бао бънс е обсебваща храна, едно от най-вкусните неща, които човек може да опита. Пухкаво парено хлебче, ароматно и хрупкаво свинско, мариновани зеленуци и умами сос. Перфектен микс от сладко, солено, люто, умами и разнообразни текстури.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 2.7 кг - Свинско коремче с кожа
- 100 г - Сол
- 100 г - Захар
- 2 броя - Краставици
- 1 с.л. - Захар
- 1 с.л. - Сол
- 14 г - Суха мая
- 630 г - Брашно
- 6 с.л. - Захар
- 3 с.л. - Сухо мляко
- 1/2 ч.л. - Бакпулвер
- 1 с.л. - Сол
- 1/2 ч.л. - Сода за хляб
- 60 г - Свинска мас
- 2-3 с.л. - Олио за намазване
- 3 с.л. - Сос хойсин
- 2 с.л. - Соев сос
- 1 с.л. - Сос срирача
- 1 ч.л. - Сусамово олио
- 1 брой - Морков
- 1 брой - Дайкон
- 50 мл - Оризов оцет
- 1/2 с.л. - Захар
- 1/2 с.л. - Сол
- 2 стръка - Пресен лук
- 1/2 връзка - Кориандър
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
Сложете свинското коремче в тава за печене с кожата нагоре. Смесете солта и захарта в малка купа, разбъркайте и натрийте месото от всички страни. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за най-малко 6, и не повече от 24 часа.
Загрейте фурната до 230 градуса. Изхвърлете течността, която се е натрупала в тавата за печене, и сложете месото във фурната. Гответе 1 час, като поливате с отделената мазнина, докато стане златисто-кафяво.
Намалете температурата до 120 градуса и гответе, докато свинското месо стане супер крехко за още 1 час и 15 минути.
Прехвърлете месото в чиния, оставете да се охлади леко, завийте с фолио за свежо съхранение, притиснете с тежест и оставете в хладилник, докато се стегне и охлади напълно.
Смесете маята с 360 мл вода със стайна температура в купата на кухненски робот.
Добавете брашното, захарта, млякото на прах, солта, бакпулвера, содата и свинската мас и разбърквайте на ниска скорост за 8-10 минути с приставката за тесто. Месете докато тестото се отдели от дъното на купата.
Прехвърлете тестото в намаслена купа, завъртете за да се намасли от всички страни, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си за поне 1 час.
Сложете тестото върху кухненския плот, изкарайте въздуха и разделете на две равни части. Всяка половина разделете на 5 парчета.
Оформете на фитили и разделете на още 5 части. Ще получите 50 топки с размер на топче за пинг понг. По около 25 грама всяка.
Поставете топчетата в тава покрита с хартия за печене и покрийте свободно с фолио за свежо съхранение. Оставете да втасат за 30 минути.
През това време нарежете хартия за печене на 50 квадрата с размер 10х10 см.
С точилка разточете всяко топче на овална кора с дължина 10 см. Намажете леко с олио, поставете дървен шиш в средата и прегънете на две.
Внимателно извадете шиша и прехвърлете тестото върху лист хартия.
Готовите хлебчета дръжте под фолио, докато приготвите всички останали. Оставете да почиват 30-45 минути.
В широка тенджера кипнете вода, поставете кошницата за варене на пара и на части сварете хлебчетата за 10 минути.
Смесете краставиците с равни части захар и сол в малка купа и разбъркайте.Оставете да престоят 5-10 минути. Използвайте веднага или приберете в хладилник до 4 часа.
Нарежете моркова и ряпата на тънки пръчици и залейте с продуктите за маринатата. Разбтркайте и оставете да постоят за 10-15 минути.
Когато сте готови да направите хлебчетата, нарежете свинското коремче на филийки с дебелина около 1-1.5 см.
Запържете на тиган на средно силен огън, за 1-2 минути, докато се затопли и започне да се карамелизира. Ползвайте веднага.
Отворете хлебчетата и намажете с 2 ч.л. сос, добавете 2 парчета свинско коремче, няколко резена маринована краставичка, морков и ряпа.
Поръсете с пресен лук и сложете малко сос срирача и пресен кориандър.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg