Шоколадово семифредо с ябълков сладолед

И спондж кейк с шам фъстък и кръмбъл

06.01.2020 Всички рецепти от този автор →
90 мин.

60 МИН » 30 МИН

Средно
4 - 5 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

За шоколадовото семифредо
  • 170 г - Шоколад
  • 300 мл - Готварска сметана
  • 3 - Белтъка
  • 2 ч.л. - Ванилов екстракт
  • 140 г - Захар
  • Щипка - Сол
За ябълковия сладолед
  • 6 - Жълтъка
  • 200 г - Захар
  • 200 мл - Прясно мляко
  • 300 мл - Ябълков сок
  • 100 мл - Пълномаслена сметана
За кръмбъла
  • 100 г - Брашно
  • 80 г - Масло
  • 100 г - Кафява захар
  • 30 г - Шам фъстък
  • 2-3 с.л. - Вода
За спондж кейка
  • 3 - Яйца
  • 70 г - Фино смлян шам фъстък
  • 70 г - Захар
  • 20 г - Брашно


Начин на приготвяне
 

За сладоледа

В метална купа разбийте жълтъците и захарта до получаването на гъста, светложълта пяна. 

Загрейте млякото в касерола и го налейте на части към яйчената смес. 

Сложете сместа на водна баня и гответе около 10 минути на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. 

Прехвърлете купата в друга, по-голяма купа пълна с ледена вода и охладете сместа. 

Междувременно с бавна сокоизстисквачка изцедете ябълковия сок и го добавете към сметаната към яйчената смес.

Разбийкте добре и прехвърлете в машина за сладолед. 

Оставете уреда да работи, докато сместа достигне желаната от вас консистенция, прехвърлете в подходящ съд с капак и приберете във фризера.  

За шоколадовото семифредо

В метална купа сложете шоколада, ванилията и солта. 

Загрейте сметаната и я излейте върху шоколада. Оставете за няколко минути, разбъркайте, докато шоколада се разтопи изцяло и оставете да се охлади за 1 час до стайна температура, като разбърквате периодично. 

Разбийте белтъците с щипка сол на ниска скорост, докато получите меки връхчета. 

В касерола сложете захарта и 70 мл вода и загрейте на средно силен огън, докато захарта се разтопи. 

Оставете сместа на котлона, докато достигне между 116-121 градуса.

При работещ кухненски робот на средно висока скорост налейте горещия захарен сироп и разбивайте, докато сместа стане гъста и лъскава. 

В миксер разбийте шоколада до получаването на меки връхчета и внимателно смесете с белтъците.

Прехвърлете в кутия с капак и приберете във фризера за поне 4 часа. 

За кръмбъла

В блендер сложете всички продукти и смелете до получаването на трохи. Налейте около 2 с.л. вода и отново смесете. 

Прехвърлете получената смес в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

След като тестото стегне, разбийте на бучки и оставете да се запекат до златисто. 

За спондж кейка

В блендер смесете всички продукти до получаването на гладка смес. Прехвърлете в сифон, заредете 2 патрона и приберете в хладилник за 30 минути. 

Преди да сервирате напълнете картонени чашки (на които сте надупчили дъното) до половината.

Гответе 45 секунди в микровълнова фурна. Извадете кейка веднага и оставете върху решетка.  

 

Преди да сервирате сладоледите ги оставете за 15 минути на стайна температура. Поднесете с няколко тънки слайса ябълка, няколко парченца спондж кейк и кръмбъл.  

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара