Кюфтенца с патладжан и сирене
Сервирани с прекрасен нар и свежа мента
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 600 г - Патладжан
- 180 г - Булгур
- 180 г - Краве сирене
- 50 г - Тиквени семена
- 2 - Яйца
- 3 с.л. - Зехтин
- 1 скилидка - Чесън
- 2 клонки - Прясна мента
- 3-4 клонки - Пресен магданоз
- 1 - Лимон
- 1 ч.л. - Семена кимион
- 1 ч.л. - Семена кориандър
- 2 ч.л. - Сол
- 1 ч.л. - Черен пипер
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Загрейте фурната до 200 градуса.
Нарежете патладжана на кубчета със страна около 1 сантиметър, сложете го в тава за печене, полейте със зехтин и посолете с ½ ч.л. сол.
Разбъркайте и печете 30 минути, докато патладжана омекне. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади.
В малка тенджера кипнете вода, добавете булгура и варете 15 минути.
Отцедете, полейте със студена вода и отново отцедете добре. Сложете в купата при патладжана.
Загрейте фурната до 220 градуса.
Запечете в сух тиган семената кимион и кориандър за 2-3 минути, докато освободят аромата си. Прехвърлете в хаван и счукайте.
Сложете при патладжана и булгура, добавете натрошеното сирене, яйцата, нарязаните на едро листа мента и магданоз, нарязаните и запечени тиквени семки, лимоновата кора, сол и черен пипер.
Разбъркайте добре и оформете 12 кюфтета от сместа.
Сложете ги в намаслена тава и печете 35-40 минути, докато станат златисти.
Поднесете с натрошено сирене, прясна мента и зърна от нар.
Подобни рецепти
