Кюфтенца с патладжан и сирене

Сервирани с прекрасен нар и свежа мента

06.04.2020 Всички рецепти от този автор →
70 мин.

10 МИН » 60 МИН

Средно
4 - 5 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

  • 600 г - Патладжан
  • 180 г - Булгур
  • 180 г - Краве сирене
  • 50 г - Тиквени семена
  • 2 - Яйца
  • 3 с.л. - Зехтин
  • 1 скилидка - Чесън
  • 2 клонки - Прясна мента
  • 3-4 клонки - Пресен магданоз
  • 1 - Лимон
  • 1 ч.л. - Семена кимион
  • 1 ч.л. - Семена кориандър
  • 2 ч.л. - Сол
  • 1 ч.л. - Черен пипер

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

Загрейте фурната до 200 градуса.

Нарежете патладжана на кубчета със страна около 1 сантиметър, сложете го в тава за печене, полейте със зехтин и посолете с ½ ч.л. сол.

Разбъркайте и печете 30 минути, докато патладжана омекне. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади. 

В малка тенджера кипнете вода, добавете булгура и варете 15 минути. 

Отцедете, полейте със студена вода и отново отцедете добре. Сложете в купата при патладжана. 

Загрейте фурната до 220 градуса. 

Запечете в сух тиган семената кимион и кориандър за 2-3 минути, докато освободят аромата си. Прехвърлете в хаван и счукайте. 

Сложете при патладжана и булгура, добавете натрошеното сирене, яйцата, нарязаните на едро листа мента и магданоз,  нарязаните и запечени тиквени семки, лимоновата кора, сол и черен пипер. 

Разбъркайте добре и оформете 12 кюфтета от сместа.

Сложете ги в намаслена тава и печете 35-40 минути, докато станат златисти. 

Поднесете с натрошено сирене, прясна мента и зърна от нар. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни рецепти

0 Коментара