Агнешки кюфтенца в маслено тесто

Пикантно, сочно месо и хрупкаво тесто

09.04.2020 Всички рецепти от този автор →
65 мин.

60 МИН » 5 МИН

Средно
4 - 5 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

За тестото
  • 500 г - брашно
  • 100 г - меко масло
  • 1 - жълтък
  • 150 мл - мътеница
  • 200 мл - топла вода
  • 1 с.л. - чили на люспи
  • 1 с.л. - семена кимион
  • 1 ч.л. - сол
За кюфтенцата
  • 500 г - агнешка кайма
  • 1 ч.л. - червен пипер
  • 1 ч.л. - смлян кориандър
  • 1 ч.л. - чили на люспи
  • 1 ч.л. - канела
  • 1/2 ч.л. - индийско орехче
  • 1 1/2 ч.л. - сол
  • 1 скилидка - чесън
  • 1 глава - лук
  • 1 с.л. - меласа от нар
За сервиране
  • 1 - нар
  • 4-5 клонки - пресен магданоз
За намазване
  • 1 - жълтък
  • 1 с.л. - прясно мляко
 

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

За масленото тесто

В голяма купа сложете брашното, маслото и солта. Започнете да разтривате между пръстите си, докато сместа стане на трохи. 

Направете кладенче и сложете жълтъка, мътеницата и водата. 

Започнете да смесвате продуктите, и когато започне да се оформя тесто, прибавете чилито и едро счукания кимион. 

Върху леко набрашнен плот оформете омесете тестото за 4-5 минути, оформете на топка и сложете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне 30 минути. 

През това време пригответе плънката. 

За пълнежа

Сложете каймата в купа и добавете нарязаните на дребно лук и чесън, меласата, солта и всички подправки. Омесете добре и оставете за 20 минути, за да се смесят вкусовете. 

Разделете тестото на две и разточете на кора с дебелина около 5 милиметра.

Изрежете кръгчета с диаметър 8-9 сантиметра и подредете с тава покрита с хартия за печене.

От това количество тесто ще получите 24-26 кръгчета.

Върху всяко кръгче тесто сложете около 1 ½ с.л. кайма, оформена на топче. 

С пръсти стиснете тестото от две страни, а след от двете противоположни, за да получите подобна на квадратна кошничка форма, което е обвита около каймата. 

Намажете ръбчетата с разбит жълтък и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна с вентилатор.

Поднесете топли, поръсени със зърна нар и нарязан магданоз. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара