Агнешки кюфтенца в маслено тесто
Пикантно, сочно месо и хрупкаво тесто
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 500 г - брашно
- 100 г - меко масло
- 1 - жълтък
- 150 мл - мътеница
- 200 мл - топла вода
- 1 с.л. - чили на люспи
- 1 с.л. - семена кимион
- 1 ч.л. - сол
- 500 г - агнешка кайма
- 1 ч.л. - червен пипер
- 1 ч.л. - смлян кориандър
- 1 ч.л. - чили на люспи
- 1 ч.л. - канела
- 1/2 ч.л. - индийско орехче
- 1 1/2 ч.л. - сол
- 1 скилидка - чесън
- 1 глава - лук
- 1 с.л. - меласа от нар
- 1 - нар
- 4-5 клонки - пресен магданоз
- 1 - жълтък
- 1 с.л. - прясно мляко
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
За масленото тесто
В голяма купа сложете брашното, маслото и солта. Започнете да разтривате между пръстите си, докато сместа стане на трохи.
Направете кладенче и сложете жълтъка, мътеницата и водата.
Започнете да смесвате продуктите, и когато започне да се оформя тесто, прибавете чилито и едро счукания кимион.
Върху леко набрашнен плот оформете омесете тестото за 4-5 минути, оформете на топка и сложете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне 30 минути.
През това време пригответе плънката.
За пълнежа
Сложете каймата в купа и добавете нарязаните на дребно лук и чесън, меласата, солта и всички подправки. Омесете добре и оставете за 20 минути, за да се смесят вкусовете.
Разделете тестото на две и разточете на кора с дебелина около 5 милиметра.
Изрежете кръгчета с диаметър 8-9 сантиметра и подредете с тава покрита с хартия за печене.
От това количество тесто ще получите 24-26 кръгчета.
Върху всяко кръгче тесто сложете около 1 ½ с.л. кайма, оформена на топче.
С пръсти стиснете тестото от две страни, а след от двете противоположни, за да получите подобна на квадратна кошничка форма, което е обвита около каймата.
Намажете ръбчетата с разбит жълтък и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна с вентилатор.
Поднесете топли, поръсени със зърна нар и нарязан магданоз.