Печена патица с кисело зеле
Чудесна рецепта за студените зимни уикенди
ПРОДУКТИ:
- 1 - млада патица Penelope (около 2 кг)
- 1 - кисела зелка (около 2 кг)
- 2 стръка - праз
- 1 глава - червен лук
- 3 с.л. - патешка мас
- 2 с.л. - едър червен пипер
- 1 с.л. - черен пипер
- 3 - дафинови листа
- 2 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци.
Намажете дъното на тава за печене с патешката мас и сложете половината зеле.
Добавете праза и червения лук и разбъркайте. Сложете останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавете дафиновите листа и разбъркайте добре.
Извадете плика с дробчетата и шията, изрежете последните 2 части от крилата и кожата от шията и отстранете мазнината от вътрешността на патицата, като издърпате с ръка.
С върха на остър нож набодете кожата по гърдите на парицата, но без да дупчите месото. Посолете и подправете с черен пипер цялата патица и. я поставете върху зелето.
Покрийте с алуминиево фолио и печете 90 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Махнете фолиото, увийте костта на бутчетата, увеличете фурната до 220 градуса и печете още 30-40 минути. Вътрешната температура на месото трябва да достигне 70 градуса.
Извадете тавата от фурната, прехвърлете патицата в чиния и оставете да отпочива за 20 минути.
Пуснете фурната на функция на грил и върнете зелето да се запече до златисто, докато патицата отпочива.
Сложете запеченото зеле в голяма чиния, поставете патицата отгоре и сервирайте ястието топло.
Подобни рецепти
