Печена патица с кисело зеле

Чудесна рецепта за студените зимни уикенди

14.01.2021 Всички рецепти от този автор →
165 мин.

15 МИН » 150 МИН

Лесно
4 - 5 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 - млада патица Penelope (около 2 кг)
  • 1 - кисела зелка (около 2 кг)
  • 2 стръка - праз
  • 1 глава - червен лук
  • 3 с.л. - патешка мас
  • 2 с.л. - едър червен пипер
  • 1 с.л. - черен пипер
  • 3 - дафинови листа
  • 2 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер

 

Начин на приготвяне

Нарежете зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци. 

Намажете дъното на тава за печене с патешката мас и сложете половината зеле. 

Добавете праза и червения лук и разбъркайте. Сложете останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавете дафиновите листа и разбъркайте добре. 

Извадете плика с дробчетата и шията, изрежете последните 2 части от крилата и кожата от шията и отстранете мазнината от вътрешността на патицата, като издърпате с ръка. 

С върха на остър нож набодете кожата по гърдите на парицата, но без да дупчите месото. Посолете  и подправете с черен пипер цялата патица и. я поставете върху зелето. 

Покрийте с алуминиево фолио и печете 90 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Махнете фолиото, увийте костта на бутчетата, увеличете фурната до 220 градуса и печете още 30-40 минути. Вътрешната температура на месото трябва да достигне 70 градуса.

Извадете тавата от фурната, прехвърлете патицата в чиния и оставете да отпочива за 20 минути.

Пуснете фурната на функция на грил и върнете зелето да се запече до златисто, докато патицата отпочива. 

Сложете запеченото зеле в голяма чиния, поставете патицата отгоре и сервирайте ястието топло. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара