Конфитирани патешки бутчета с френска леща
Класическа храна за щастие
ПРОДУКТИ:
- 1 консерва - патешки бутчета конфи Penelope
- 250 г - френска леща
- 750 мл - зеленчуков бульон
- 2 - моркова
- 2 - глави лук
- 1 стрък праз - праз
- 1 - дафинов лист
- 2 клонки - розмарин
- 3-4 клонки - мащерка
- 3-4 клонки - магданоз
- 1 - голям картоф (250 г)
- 3 - скилидки чесън
- 2 с.л. - зехтин
- 2 с.л. - винен оцет
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Извадете патешките бутчета Penelope от консервата и оставете настрана.
Патешката мас от кутията прехвърлете в буркан или кутия, затворете добре и съхранявайте в хладилник.
В плитка тенджера загрейте 4-5 с.л. от патешката мас и запържете нарязания на кубчета лук и нарязания на филийки чесън за 2-3 минути.
Прибавете нарязания на тънки полумесеци морков. Посолете, подправете с черен пипер, покрийте с капак и гответе 8-10 минути на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат.
Пригответе букетче от билките, завържете с памучен конец и сложете в съда за готвене. Добавете нарязания на колелца праз, едро нарязания картоф, разбъркайте и сложете лещата.
Налейте бульона, покрийте с капак и гответе на средно силен огън 25-30 минути, докато лещата се сготви, но без да я преварявате.
Извадете билките и намачкайте картофите с вилица.
Сложете бутчетата в тава и печете 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Пуснете фурната на функция грил и печете още 5 минути докато бутчетата станат златисти, а кожата е хрупкава.
В чиния за сервиране сложете от лещата и върху нея поставете едно патешко бутче. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете веднага.
Подобни рецепти
