Патешки гърди с пюре от тиква

И сос с вино и сливи

14.01.2021 Всички рецепти от този автор →
80 мин.

20 МИН » 60 МИН

Лесно
2 - 3 порции

ПРОДУКТИ:

  • 2 броя - патешки гърди Penelope
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - черен пипер
  • брюкселско зеле - за сервиране
за пюрето от тиква
  • 600 г - тиква
  • 40 г - масло
  • 3 с.л. - зехтин
  • 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • 1 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер
за соса
  • 1 ч.л. - зехтин
  • 2 с.л. - масло
  • 1 глава - шалот
  • 200 г - пресни сливи
  • 250 мл - червено вино
  • 150 мл - пилешки бульон
  • 2 с.л. - мед
  • 1/2 ч.л. - царевично нишесте


Начин на приготвяне

Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене.

Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. 

Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.

За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.

Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе  10-15 минути на средно силен огън, докато соса се  редуцира наполовина.

Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона.

Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране. 

Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото.

Подсушете патешките гърди и с остър нож направете разрези по кожата, без да засягате месото. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу. 

Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава. Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе 6 минути за средно недопечено или 8-9 минути за средно изпечено. 

Извадете съда от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да отпочива 8-10 минути преди разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно. 

Разрежете месото на две по  дължина или напечено на филийки с дебелина около ½ сантиметър. 

В чиния за сервиране сложете от тиквеното пюре, поставете разрязаните патешки гърди, добавете разрязано на две брюкселско зеле и налейте малко от соса. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара