Патешки гърди с пюре от тиква
И сос с вино и сливи
ПРОДУКТИ:
- 2 броя - патешки гърди Penelope
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - черен пипер
- брюкселско зеле - за сервиране
- 600 г - тиква
- 40 г - масло
- 3 с.л. - зехтин
- 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 1 ч.л. - зехтин
- 2 с.л. - масло
- 1 глава - шалот
- 200 г - пресни сливи
- 250 мл - червено вино
- 150 мл - пилешки бульон
- 2 с.л. - мед
- 1/2 ч.л. - царевично нишесте
Начин на приготвяне
Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене.
Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.
За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.
Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.
Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона.
Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране.
Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото.
Подсушете патешките гърди и с остър нож направете разрези по кожата, без да засягате месото. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу.
Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава. Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе 6 минути за средно недопечено или 8-9 минути за средно изпечено.
Извадете съда от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да отпочива 8-10 минути преди разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно.
Разрежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около ½ сантиметър.
В чиния за сервиране сложете от тиквеното пюре, поставете разрязаните патешки гърди, добавете разрязано на две брюкселско зеле и налейте малко от соса.