Патешки дробчета с уиски сос
И домашни бисквити с патешка мас
ПРОДУКТИ:
- 500 г - патешки дробчета Penelope
- 1 с.л. - сол
- 1/2 ч.л. - бали пипер
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - черен пипер
- 50 мл - бърбън
- 20 г - масло
- 2 глави - шалот
- 120 мл - пилешки бульон
- 75 мл - сметана
- 3 с.л. - ситно натрязан див лук
- 1 с.л. - лимонов сок
- 350 г - брашно
- 1 1/2 с.л. - бакпулвер
- 1/4 ч.л. - сода бикарбонат
- 1 ч.л. - захар
- 60 г - патешка мас
- 200 мл - прясно мляко
- 1 с.л. - лимонов сок
- 2 с.л. - сметана за намазване
- 1 ч.л. - сол
Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на бисквитите. Сложете патешката мас във фризера за 10 минути, докато стегне добре.
Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути.
Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и содата. Добавете студената патешка мас и с вилица или нож за тесто смесете, до получаването на трохи.
Налейте прясното мляко и разбъркайте до смесването на продуктите.
Прехвърлете върху кухненския плот и без да месите, сгънете 3-4 пъти тестото, подобно на тесто за кроасани, за да получите слоеве в него.
Разточете на лист с дебелина 3 сантиметра и с формичка изрежете 4-5 бисквити с диаметър 10 сантиметра. Можете да направите и по-малки бисквити.
Подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете отгоре със сметана и печете 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави.
В касерола разтопете маслото за соса, добавете ситно нарязания шалот и гответе 3-4 минути до омекване. Налейте бърбъна и гответе още 3-4 минути, докато алкохола се изпари и течността намалее наполовина.
Добавете бульона и лимоновия сок и гответе, докато течността отново се редуцира наполовина. Накрая налейте сметаната и отново редуцирайте, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с бял пипер и свалете съда от котлона. Накрая добавете нарязания див лук. Сосът ще се сгъсти леко, след като се охлади.
Почистете дробчетата, ако има нужда и ги отделете едно от друго, като ги запазите цели. Посолете и подправете с бял пипер и надупчете с остър нож, за да не пръскат по време на готвенето.
В широк тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и сложете половината или 1/3 от дробчетата, като е важно да не препълвате тигана. Гответе 2 минути, внимателно обърнете и оставете на котлона още 1 ½-2 минути. Дробчетата трябва да останат розови отвътре и добре зачервени отвън.
Преди да извадите от тигана, разрежете едно и проверете степента на изпичане.
Разрежете бисквитите на две напречно и в чиния за сервиране сложете една половина. Намажете с малко сос и отгоре поставете няколко дробчета. Полейте с още малко сос и поръсете с див лук. гарнирайте със запържена леко люта чушка. Поднесете като предястие.