Патешки дробчета с уиски сос

И домашни бисквити с патешка мас

03.10.2021 Всички рецепти от този автор →
55 мин.

15 МИН » 40 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 500 г - патешки дробчета Penelope
  • 1 с.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - бали пипер
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - черен пипер
за соса
  • 50 мл - бърбън
  • 20 г - масло
  • 2 глави - шалот
  • 120 мл - пилешки бульон
  • 75 мл - сметана
  • 3 с.л. - ситно натрязан див лук
  • 1 с.л. - лимонов сок
за бисквитите
  • 350 г - брашно
  • 1 1/2 с.л. - бакпулвер
  • 1/4 ч.л. - сода бикарбонат
  • 1 ч.л. - захар
  • 60 г - патешка мас
  • 200 мл - прясно мляко
  • 1 с.л. - лимонов сок
  • 2 с.л. - сметана за намазване
  • 1 ч.л. - сол


Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на бисквитите. Сложете патешката мас във фризера за 10 минути, докато стегне добре. 

Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути. 

Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и содата.  Добавете студената патешка мас и с вилица или нож за тесто смесете, до получаването на трохи. 

Налейте прясното мляко и разбъркайте до смесването на продуктите. 

Прехвърлете върху кухненския плот и без да месите, сгънете 3-4  пъти тестото, подобно на тесто за кроасани, за да получите слоеве в него.  

Разточете на лист с дебелина 3 сантиметра и с  формичка изрежете 4-5 бисквити с диаметър 10 сантиметра. Можете да направите и по-малки бисквити. 

Подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете отгоре със сметана и печете 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави.

В касерола разтопете маслото за соса, добавете ситно нарязания шалот и гответе 3-4 минути до омекване. Налейте бърбъна и гответе още 3-4 минути, докато алкохола се изпари и течността намалее наполовина. 

Добавете бульона и лимоновия сок и гответе, докато течността отново се редуцира наполовина. Накрая налейте сметаната и отново редуцирайте, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с бял пипер и свалете съда от котлона. Накрая добавете нарязания див лук. Сосът ще се сгъсти леко, след като се охлади. 

Почистете дробчетата, ако има нужда и ги отделете едно от друго, като ги запазите цели. Посолете и подправете с бял пипер и надупчете с остър нож, за да не пръскат по време на готвенето. 

В широк тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и сложете половината или 1/3 от  дробчетата, като е важно да не препълвате тигана. Гответе 2 минути,  внимателно обърнете и оставете на котлона още 1 ½-2 минути. Дробчетата трябва да останат розови отвътре и добре зачервени отвън.

Преди да извадите от тигана, разрежете едно и проверете степента на изпичане. 

Разрежете бисквитите на две напречно и в чиния за сервиране сложете една половина. Намажете с малко сос и отгоре поставете няколко дробчета. Полейте с още малко сос и поръсете с див лук. гарнирайте със запържена леко люта чушка. Поднесете като предястие.  

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара