Галет с червен портокал
Маслено тесто със зехтин, инфузиран с червен портокал
ПРОДУКТИ:
- 4-5 - червени портокала
- 200 г - брашно
- 80 г - масло
- 2 с.л. - Ariston Инфузирано маслиново масло екстра върджин с червен портокал
- 100 г - фина бяла захар
- 1 - яйце
- 1-2 с.л. - ледено студена вода
- 50 г - смлени лешници
- 50 г - меко масло
- 2 - червени портокала
- 2 с.л. - мед
Начин на приготвяне
Настържете на дребно ренде кората на един портокал. С нож изрежете кората на портокалите за сладкиша и ги нарежете на тънки колелца.
В блендер сложете маслото, нарязано на кубчета, брашното и зехтина и смелете до получаването на трохи.
Добавете 50 г от захарта, настърганата портокалова кора, жълтъка и малко вода, и смелете до получаването на тесто.
Прехвърлете върху кухненския плот, омесете, оформете на диск и завийте с фолио за свежо съхранение. Приберете в хладилник за 30 минути.
Пригответе сиропа. Изцедете сока на 2-та портокала и сложете в касерола.
Добавете меда и кипнете. Оставете за 5-6 минути на средно силен огън, или докато получите консистенция на сироп. Прехвърлете в супа и оставете да се охлади.
В купа сложете смлените лешници, мекото масло и останалите 50 г захар и разбийте с миксер до получаването на пухкава, кремообразна смес.
Разточете тестото на кора с диаметър 30 сантиметра и прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия.Разпределете лешниковата паста, като оставите борд от 4-5 сантиметра непокрит.
Подредете колелцата портокал, като ги застъпвате леко върху пастата, а след това внимателно подвийте борда тесто, като прегънете леко и покриете част от портокалите.
Намажете тестото с разбития на пяна белтък и поръсете с малко захар. Печете 25-30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна до златисто.
Охладете до стайна температура и поднесете с портокаловия сироп.
Може да гарнирате с бита сметана, сладолед или крем фреш.
Подобни рецепти
