Галет с червен портокал

Маслено тесто със зехтин, инфузиран с червен портокал

04.11.2021 Всички рецепти от този автор →
60 мин.

30 МИН » 30 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 4-5 - червени портокала
  • 200 г - брашно
  • 80 г - масло
  • 2 с.л. - Ariston Инфузирано маслиново масло екстра върджин с червен портокал
  • 100 г - фина бяла захар
  • 1 - яйце
  • 1-2 с.л. - ледено студена вода
  • 50 г - смлени лешници
  • 50 г - меко масло
за сиропа с червен портокал
  • 2 - червени портокала
  • 2 с.л. - мед


Начин на приготвяне

Настържете на дребно ренде кората на един портокал. С нож изрежете кората на портокалите за сладкиша и ги нарежете на тънки колелца. 

В блендер сложете маслото, нарязано на кубчета, брашното и зехтина и смелете до получаването на трохи.

Добавете 50 г от захарта, настърганата портокалова кора, жълтъка и малко вода, и смелете до получаването на тесто. 

Прехвърлете върху кухненския плот, омесете, оформете на диск и завийте с фолио за свежо съхранение. Приберете в хладилник за 30 минути. 

Пригответе сиропа. Изцедете сока на 2-та портокала и сложете в касерола.  

Добавете меда и кипнете. Оставете за 5-6 минути на средно силен огън, или докато получите консистенция на сироп. Прехвърлете в супа и оставете да се охлади. 

В купа сложете смлените лешници, мекото масло и останалите 50 г захар и разбийте с миксер до получаването на пухкава, кремообразна смес. 

Разточете тестото на кора с диаметър 30 сантиметра и прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия.Разпределете лешниковата паста, като оставите борд от 4-5 сантиметра непокрит. 

Подредете колелцата портокал, като ги застъпвате леко върху пастата, а след това внимателно подвийте борда тесто, като прегънете леко и покриете част от портокалите.  

Намажете тестото с разбития на пяна белтък и поръсете с малко захар. Печете 25-30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна до златисто. 

Охладете до стайна температура и поднесете с портокаловия сироп.

Може да гарнирате с бита сметана, сладолед или крем фреш. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара