Сладкиш с бисквити, шоколад и локум
Богатият вариант на познатия от соц-а "сладък салам"
ПРОДУКТИ:
- 400 г - шоколад
- 250 мл - сметана
- 2 с.л. - коантро
- 250 г - обикновени бисквити
- 140 г - локум
- 150 г - шамфъстък
- 100 г - сушени червени боровинки
Начин на приготвяне
Налейте сметаната в касерола и затоплете, без да кипва.
Сложете шоколада в купа, залейте с топлата сметана и разбъркайте, докато се разтопи.
В голяма купа начупете бисквитите на парченца. Добавете сушените боровинки, целите ядки шамфъстък, ликьора и нарязания на кубчета локум.
Разбъркайте и залейте с разтопения в сметаната шоколад.
Разбъркайте добре, за да се разпрели шоколада.
Покрийте с хартия за печене съд с падащо дъно с диаметър 20 сантиметра.
Изсипете сместа, покрийте с хартия или фолио и притиснете добре с ръка, за да оформите равномерен пласт.
Оставете за около час на стайна температура, а след това приберете в хладилник за 4-5 часа, за да стегне добре.
Извадете 30 минути преди сервиране, за да може сладкиша да се отпусне леко.
Поръсете с пудра захар и гарнирайте с нарязан шамфъстък и кубчета локум.