Касуле
С наденица
ПРОДУКТИ:
- Лук - 1 глава
- Селъри - 1 стрък
- Морков - 1 брой
- Пушен бекон - 200 г
- Сурова наденица - 600 г
- Червено вино - 100 мл
- Балсамов оцет - 2 с.л.
- Хлебни трохи - 150 - 200 г
- Консерва бял боб - 800 г
- Домати от консерва - 800 г
- Зеленчуков бульон - 250 мл
- Магданоз - 1/2 връзка
- Чесън - 4 скилидки
- Суха мащерка - 2 ч.л.
- Сух риган - 1 ч.л.
- Масло - 30 г
- Зехтин - 100 мл
- Черен пипер и сол - На вкус
Касуле с наденица
Начин На Приготвяне
-
1
Нарежете зеленчуците
Почистете и нарежете на малки кубчета лука, моркова и целината, а чесъна нарежете на дребно.
-
2
Запържете бекона
В голяма тенджера налейте зехтин, така че да покрие дъното и запържете нарязания на дребно бекон. Гответе до златисто и прибавете целината, морковите и лука. Гответе 7-8 минути, като разбърквате често.
-
3
Подправете и овкусете
Прибавете сушените риган и мащерка, посолете и овкусете с черен пипер. Добавете и ситно нарязания чесън, а след около минута и балсамовия оцет. Разбъркайте и добавете и виното.
-
4
Варете
След 2-3 минути добавете боба и доматите и налейте бульона.
-
5
Запържете наденицата
В тиган налейте 2-3 супени лъжици зехтин и запържете наденицата от всички страни до златисто.
-
6
Подредете ястието в съд за печене
В голям огнеупорен съд сложете половината от бобената смес. Подредете наденицата и покрийте с останалия боб.
-
7
Запечете
Покрийте съда с капак и печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
-
8
Пригответе коричката от хлебни трохи
Нарежете магданозът на ситно. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тиган, добавете маслото и пасирания чесън. Разбъркайте и веднага прибавете хлебните трохи. Разбъркайте, за да се намаслят добре. Ако има нужда добавете още малко зехтин. Гответе до златисто без да препържвате и прибавете магданоза. С тази смес покрийте касулето и допечете на 180 градуса за още 10-15 минути.
-
9
Сервирайте
Поднесете ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.
Подобни рецепти
