Спагети с доматено конфи
Евтина, бърза и много вкусна рецепта
ПРОДУКТИ:
- Спагети N5 - 320 г
- Вода - 2 л
- Сол - 2 г
- Домати - 300 г
- Шалот - 1 глава
- Зехтин - 3-4 с.л.
- Сол - На вкус
- Зехтин - 50 мл
- Мента - 6-7 листенца
- Чери домати - 10-12 броя
- Захар - 1 ч.л.
- Едра морска сол - 1 ч.л.
Тази рецепта със своите няколко продукта е още едно доказателство, че простата, но добре приготвена храна е истинска наслада за очите и небцето.
Сладостта на доматеното конфи, допълва чудесно останалите вкусове.
Конфи е термин в кулинарията, когато храната е приготвена в мас, масло или подсладена вода (сироп), при по-ниска температура, отколкото при дълбоко пържене.
Докато дълбоко пържене, обикновено се извършва при температура между 163 ° C и 232 ° C, в собствен сос препарати се правят много по-ниска, температура на маслото на около 200 ° 93 ° C до 130 ° C.
Въпреки че терминът обикновено се използва в съвременната кухня за дълго бавно готвене в масло или мас, терминът "в собствен сос" означава и "запазен".При готвене на месо е необходино месото да се осоли като част от процеса за съхранение.
След осоляването и готвене в мазнината, се запечатва и се съхранява на хладно и тъмно място, като може да се съхрани за няколко месеца или години.
Конфи е един от най-старите начини за запазване на храна и е специалитет на югозападна Франция
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе доматите за бланширане
Почистете и измийте чери доматите. С остър нож направете разрез на кръст в горната част на всяко доматче.
-
2
Бланширайте за секунди
В касерола с вряща вода потопете доматите за 15 секунди и извадете с решетъчна лъжица. По същия начин бланширайтеза 30 секунди и доматите за соса.
-
3
Подгответе за печене.Загрейте фурната до 130 градуса.
Обелете внимателно люспите на всички домати. Разрежете чери доматите на четирии почистете семената.
-
4
Ароматизирайте зехтина
В подходящ съд затоплете зехтина и сложете няколко листенца мента. Оставете да се охлади.
-
5
Овкусете всяко резенче
Полейте всяко парченце домат с ароматният зехтин, поръсете с малко фина кристална захар и по няколко кристалчета морска сол. Печете 45 минути.
-
6
Доматения сос
Обелете шалота и го нарежете на ситно. Доматите нарежетe на кубчета. В касерола загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете лука до прозрачност за около 2 минути, като бъркате непрекъснато.
-
7
Варете 20 минути на тих огън
Добавете доматите, овкусете със сол, черен пипер и малко захар и варете соса около 20 минути на тих огън, докато се сгъсти. Свалете от котлона и пасирайте до гладкост.
-
8
Варете кратко
В кипяща подсолена вода сварете спагетите за 5 минути.
-
9
Завършете ястието
Прехвърлете пасираният сос в голям съд и загрейте на котлона. Изсипете полусварената паста и разбъркайте добре. Оставете да се досвари в соса около 3 до 4 минути. Ако има нужда налейте малко от водата, в която е варена пастата.
-
10
Подредете красиво
Поднесете пастата с по 7-8 парченца домати конфи, листенца мента и босилек и няколко капки ментов зехтин.
Подобни рецепти
