Виното: от най-слабото до най-силното

Да разгледаме нивата на алкохол във вината

Слабоизвестен факт е, че най-големият производител на вино в света - E.&J.Gallo, е изградил империята си върху успеха на бялото си вино, наречено Thunderbird. Виното първоначално е било замислено за младежкия пазар и понастоящем е придобило култов статус като “клошарско вино”.

Защо Thunderbird е пожънало толкова голям успех? Най-просто казано, защото е имало 20% алкохолно съдържание (ABV).

Реклама

 



Да разгледаме нивата на алкохол във вината - от най-слабите до най-силните. Ако бъдем обективни, алкохолът във виното варира много - от 5.5% до цели 23% ABV. Има няколко фактора, които влияят на алкохолното съдържание на виното, включително самия стил вино, качеството и климатът, където се растат лозята.

Колко вино би трябвало да пиете при това положение?

Можете да пиете повече слабоалкохолно вино със същия ефект като една чаша високоалкохолно вино.

Вина с ниско съдържание на алкохол

Под 10% ABV, повечето вина са леки, не много плътни и сладки. Германският Kabinett Riesling (8% ABV) и италианското Moscato d’Asti (5.5% ABV) са типични примери за нискоалкохолни вина. Причината тези вина да са сладки е в остатъчната захар от гроздето, присъстваща във виното след достигането на желаното ниво на алкохолно съдържание. Тази допълнителна сладост във виното се нарича остатъчна захар (residual sugar, RS) и произлиза от сладостта на гроздето към момента на брането му.

Примери

  •     Москато д'Асти 5.5% ABV (леко пенливо сладко бяло вино от Италия)
  •     Брачето д’Аки 6.5% ABV (леко пенливо сладко червено вино от Италия)
  •     Кабинет ризлинг 8% ABV (лек сладък германски ризлинг)
  •     Шпетлезе ризлинг 8.5% ABV (богат сладък германски ризлинг)
  •     Елзас блан 9%–10% ABV (Франция)
  •     Мускаде 9.5% ABV (Франция)


Ниско- до средноалкохолни вина

Вината с 10–11.5% ABV обикновено се произвеждат, когато се използват не толкова сладки сортове грозде. Чест случай е да видите бяло вино с ниско до средно алкохолно съдържание от региони със студен климат като Франция, северна Италия и Германия.

В тази категория попадат и няколко пенливи вина, защото винопроизводителите берат това грозде малко по-рано през сезона, за да гарантират, че виното остава с висока киселинност, допълваща мехурчетата.

Примери

  •     Мускаде (Франция)
  •     Турен и Шеверни (совиньон блан от Лоара, Франция)
  •     Ламбруско (Италия)
  •     Соаве (Италия)
  •     Гави (Италия)
  •     Пино гриджо (Италия)
  •     Грюнер велтлинер (Австрия)


Средноалкохолни вина

За американците тези нива на алкохол изглеждат ниски, но за остатъка от света 11.5%–13.5% ABV се считат за средни. Всъщност стандартът в САЩ за поднасяне на вино е чаша (150 мл) средноалкохолно вино. Повечето европейски вина попадат в този диапазон, както и сухите бюджетни американски вина.

Примери

  •     Бордо (бленд от каберне и мерло от Франция)
  •     Бургон (пино ноар или шардоне от Франция)
  •     Шампанско (Франция)
  •     Кот дю Рон (Франция)
  •     Божоле (Франция)
  •     Кианти (Италия)
  •     Долчето (Италия)
  •     Барбера (Италия)
  •     Небиоло (Италия)
  •     Розе
  •     Совиньон блан (Калифорния)
  •     Бюджетни червени вина от Калифорния
  •     Червени вина от Чили
  •     Ризлинг (Вашингтон)
  •     Пино гри и пино ноар (Орегон)

Колкото по-високо е алкохолното съдържание, толкова по-силен и богат ще е вкусът на виното

Средно- до високоалкохолни вина

Това е средната гама сухи американски вина, както и в други региони с топъл климат като Аржентина, Австралия, Испания и южна Италия. Регионите с по-топъл климат дават по-сладко грозде, което на свой ред повишава потенциалното алкохолно съдържание във виното.

Примери

  •     Шардоне (Калифорния и Вашингтон)
  •     Вионие (Калифорния)
  •     Пти сира (Калифорния)
  •     Пино ноар (Калифорния)
  •     Каберне совиньон и мерло (Калифорния и Вашингтон)
  •     Зинфандел (Калифорния)
  •     Гарнача/гренаш (Испания и Австралия)
  •     Шираз (Австралия)
  •     Пинотаж (Южна Африка)
  •     Малбек (Аржентина)
  •     Бароло (Италия)
  •     Амароне дела Валполичела (Италия)
  •     Брунело ди Монталчино (Италия)
  •     Неро д’Авола (Италия)
  •     Шатоньоф дю пап (Франция)


Високоалкохолни вина

Вината с високо съдържание на алкохол се правят по два възможни начина - по естествен път или с подсилване. Подсилено е виното, при което неутрален алкохол (обикновено дестилирано гроздово бренди) се добавя към виното, за да се повиши алкохолното съдържание. Първоначалната цел на подсилването на виното е била запазване на вкуса на вината през ерата на географските изследвания. Високоалкохолните десертни вина като порт, марсала, мадейра и шери често се подсилват, както и ароматизираните вина (вермутът). Естествените високоалкохолни вина се срещат по-рядко, но те съществуват - благодарение на науката!

Примери

  •     Шираз ~15.5% ABV (Австралия)
  •     Гренаш-сира-мурведър 15.5% ABV (Калифорния и Австралия)
  •     Зинфандел до 16% ABV (Калифорния)
  •     Лейт харвест десертно вино 15–17% ABV
  •     Шери 15–20% ABV (Испания)
  •     Порт и тони порт ~20% ABV (Португалия)
  •     Баниул и мори ~20% ABV (Франция)
  •     Мадейра ~20% ABV (Португалия)
  •     Марсала ~20% ABV (Сицилия)
  •     Ароматизирано вино (вермут) 20% ABV
  •     Други подсилени вина

Виното, което се описва като “горещо”, има високо алкохолно съдържание.

Станали ли са по-алкохолни вината?

Да. Причината, поради която вината по естествен път са придобили по-високо съдържание на алкохол, е свързана с научните открития.

През 50-те години маята не би оцеляла в нива на алкохол, много по-високи от 13.5% ABV. Всъщност често се е случвала “спряла ферментация”, при която маята умира преди всичката захар в гроздовия сок да се превърне в алкохол (така е изобретен белият зинфандел!).

Сега обаче са разработени много устойчиви видове мая, които издържат на алкохолни нива до 16.5% ABV.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара