Перфектната бира за всеки етап от живота ви

Според Сам Каладжоне от Dogfish Head

Някои от най-решаващите моменти в живота се изживяват с бира - независимо дали вдигате тост за последното ви постижение или удавяте в алкохол тъгата си. Но с толкова много бири на пазара в момента, как да бъдете сигурни, че сте избрали подходящата за всеки случай?

Не бихте искали да изкачите Еверест, само за да отворите посредствена бира по този повод.

Решихме да говорим с човек, който разбира от бири и от пиенето им - основателят на уважаваната пивоварна Dogfish Head Сам Каладжоне. Помолихме го да предложи перфектна бира за пиене при многобройни достойни за отбелязване моменти, през които много от нас преминават в живота си, от първото законно питие до последното съдбовно пиене.

Коя е перфектната бира, която да пиете, когато станете пълнолетни?

"5-годишен винтидж Chimay Red," казва Каладжоне. "Не се опитвайте да ни залъжете. Това не е първата ви бира. Като всеки жив младеж, сте пили най-евтината възможна бира, докато не сте станали пълнолетни. Сега, когато вече всичко е по закон, нека първото ви възрастно питие да си струва - нещо като този голям белгийски кафяв ейл, който ще помните винаги."

Коя е перфектната бира за пиене след дипломиране в университета и осъзнаване, че нямате представа какво да правите с живота си?

Когато размишлявате за важните въпроси от живота, не подценявайте креативната сила на бирата, коментира Каладжоне.

Неговото предложение: "Dogfish Head 60 Minute IPA. Поне седем такива. Толкова много добри идеи за бъдещето ви ще ви дойдат някъде по средата на това напиване."

Той обаче признава и подмолния си мотив: "Дори и да не го направят, като купувате нашите бири, ще ми помогнете да платя образованието на децата си, така че те също някой ден да бъдат в ситуацията след дипломирането, когато няма да знаят какво да правят с живота си."

Коя е перфектната бира, която да пиете, след като току-що сте спечелили $10 000 играейки зарове в Лас Вегас?

"Вероятно светло пиво от огромен бирен конгломерат," подсказва той, оплаквайки се от типа бира, все още предлагана в повечето големи казина.

"Вегас постепенно се подобрява, като някои заведения предлагат независима крафт бира, но трябва да имате предвид реалността, и реалността е, че някой се е постарал вездесъща светла бира да ви бъде дадена, за да печелите повече и харчите повече."

Коя е перфектната бира, която да пиете, когато се опитвате да впечатлите жена на първа среща?

"Нещо много свежо в кана за наливна бира от от най-добрата малка местна пивоварна — тази, която е вманиачена по качеството и добрия вкус," казва той. "Момичетата обичат качеството и добрия вкус."

Коя е перфектната бира, която да пиете на деня на сватбата си?

"Нещо тъмно и силно, което има отлична дълготрайност и ще остарява толкова добре, колкото и най-доброто бордо," казва той.

Каладжоне е голям поддръжник на отлежаването на бирата - тенденция, която често бива неправилно разбрана, но може да доведе до изключителни резултати. Всяка бира с достатъчно високо алкохолно съдържание (обикновено над 8%) е кандидат за отлежаване, особено тъмните бири, които не разчитат на свежестта като основен атрибут.

Каладжоне подхвърля няколко от любимите си: "Вероятно Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout, Dogfish Head Palo Santo Marron или Victory Storm King Stout."

Оттам той съветва да имате план: "Купете си каса от тази, която изберете, и се наслаждавайте на бутилка с по-добрата си половинка на всяка годишнина, за да видите как бирата се подобрява и придобива дълбочина и сложност с всяка изминала година. Да се надяваме, че същото ще важи и за брака ви."

Коя е перфектната бира, която да пиете, след като най-после сте напуснали отвратителната си работа, която винаги сте мразели?

"BridgePort Old Knucklehead Barleywine," казва той, избирайки малко по-силна бира, над 9% ABV.

"Поръчайте на всичките ви колеги по една, както и една за този шеф-задник, от който най-после се отървавате. Предложете тост за Old Knucklehead. Гледайте с омраза бившия си шеф, докато отпивате. После счупете бутилката и използвайте парчето от нея, което все още е в ръката ви, за да си пробиете път и да излезете от лабиринта на офисната джунгла."

Коя е перфектната бира, която да пиете след раждането на първото ви дете?

"Re Ale от пивоварната Birra del Borgo в Италия. Защото за теб, приятелю, нещата изведнъж стават адски ре-ални."

Коя е перфектната бира, която да пиете, когато току-що сте си купили нов дом и стоите в празната къща, преди носачите да внесат всичките ви вещи?

"750-милилитрови бутилки Cantillon Gueuze," казва той, залагайки на една от най-търсените белгийски квасени бири.

"Тя е силна и кисела, но вкусна. Не е евтина, но бутилките са достатъчно високи, за да може ако изпиете четири от тях, да ги използвате за крака на масичка за кафе, с кутия от мазна пица за плот отгоре. Готово. Първата ви мебел. Добре дошли у дома."

Коя е перфектната бира, която да пиете, докато се опитвате да се скриете от преспиващите у вас приятелки на 12-годишната ви дъщеря?

"Някакъв тип стаут с лед. Ще изглежда като газирана напитка в халбата." Въпреки че този трик е вероятно по-лесен за изпълнение, когато не сте сред най-разпознаваемите собственици на пивоварни в Америка.

Коя е перфектната бира, която да пиете на сватбата на дъщеря си?

"Surly Coffee Bender. Определено ще се държите грубовато с новия си зет, показвайки му, че по-добре винаги да уважава малката ви принцеса."

Коя е перфектната бира, която да пиете преди първата си колоноскопия?

"Russian River Damnation."

Коя е перфектната бира, която да пиете, докато се наслаждавате на старостта си на плажовете на Кабо Сан Лукас?

Отново мислейки практично, Каладжоне предлага бира, която е вероятно да откриете в Мексико: "Guinness Extra Stout, 8% ABV."

Не само че по-силната бира ще поддържа доброто ви настроение след пенсионирането, но и селекцията му често говори за често игнорираната гъвкавост на стаута. "Не бихте си помислили, че тъмна бира може да има отличен вкус в горещ климат, но можете да се обзаложите, че е невероятна!"

Коя е перфектната бира, която да пиете на смъртния си одър?

Използвали сте бирата, за да преминете през всеки момент от живота си. Според Каладжоне бирата може би дори е начинът да го удължите още малко. Какво би пил той? "Всяка бира, която някога сме правили в Dogfish Head," шегува се той. "Само една на час - и така ще успея да живея поне още няколко седмици. И с маратон от комедийни сериали. Само да извадя чипса и някакъв дип!"

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

28.06.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара