Ризото с тиква
Не дръжте тиквата в мазето
ПРОДУКТИ:
- Ориз Арборио - 300 г
- Почистена тиква "Цигулка" - 600 г
- Спанак - 50 г
- Масло - 50 г
- Пармезан - 50 г
- Лук шалот - 3-4 глави
- Заленчуков бульон - 1.100 л
- Прясна мащерка - 5-6 клонки
- Прясна салвия - 4-5 листа
- Зехтин - 5-6 с.л.
- Черен пипер и сол - На вкус
Ризото с тиква и спанак
Начин На Приготвяне
-
1
Изпечете тиквата
450 г от тиквата нарежете на еднакви по големина парчета, овкусете със сол, черен пипер и зехтин и изпечете за 35-40 мниути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
-
2
Останалата тиква задушете
Останалата тиква нарежете на малки парченца или настържете и задушете в 1 супена лъжица зехтин и малко бульон за 15 минути на средно силен огън. Подправете с малко сол и черен пипер и сложете клонка мащерка.
-
3
Пригответе ризотото
Нарежетe лука на ситно и го запържете за кратко в смес от 1 супена лъжица зехтин и малко масло. Прибавете ориза, разбъркайте добре и налейте малко от бульона. Гответе ориза 18 минути при почти непрекъснато бъркане, като наливате по малко от бульона. Подправете със сол и черен пипер и клонка мащерка.
-
4
Добавете спанака и пюрето от тиква
Сварената тиква пюрирайте с пасатор, като преди това извадите мащерката. Ако е е прекалено гъсто, долейте малко бульон. на 15-та минута от готвенето към ориза добавете спанака и разбъркайте. Изсипете пюрето от тиквa.
-
5
Завършете с малко масло и настърган пармезан
Рзбъркайте добре и завършете с парче масло и настържете 2/3 от пармезана. В малък съд разтопете останалото масло и в него запържете 3-4 листа салвия. Прецедете.
-
6
Поднесете с тиквата
Поднесете ризотото с парченца печена тиква, настърган пармезан и малко овкусено със салвия масло.
Подобни рецепти
