Т-бон стек със сос "Беарнез" и аспержи

Заслужава си парите

24.01.2016 Всички рецепти от този автор →
40мин.

10 МИН » 30 МИН

Средно
за 1 порция

ПРОДУКТИ:

  • Т-бон стек - 350 г
  • Чесън - 2 скилидки
  • Масло - 10 г
  • Сол и черен пипер - На вкус
  • Мащерка - 2-3 клонки
  • Розмарин - 2 клонки
  • Зехтин - 2 с.л.
За гарниране
  • Аспержи - 3-4 броя
  • Зехтин - 1 с.л.
  • Лимонов сок - 1 ч.л.
  • Сол - На вкус
За сос Беарнез
  • Жълтци - 3 броя
  • Масло - 250 г
  • Вода - 50 мл
  • Бял балсамов оцет - 50 мл
  • Лимонов сок - 1 ч.л.
  • Пресен естрагон - 2 с.л.
  • Лук шалот - 1 глава
  • Черен пипер - 4-5 зърна
  • Сол - 1 ч.л.
Цена: 25 лева

Т-бон стек със сос "Беарнез" и аспержи

Начин На Приготвяне

  • 1

    Овкусете стека

    Извадете стека от хладилника поне 30-40 минути преди да го приготвяте, за да се затопли до стайна температура. Подсушете добре с домакинска хартия. Овкусете намажете с малко зехтин от двете страни и овкусете със сол и едро смлян черен пипер.

  • 2

    Започнете с приготвянето на соса

    В подходящ съд налейте водата и оцета. Добавете лука и естрагона, черния пипер и солта и и варете на средно силен огън 5-6 минути, докато се течността намалее наполовина. Прецедете и оставете да се охлади за няколко минути. Трябват ви 3-4 супени лъжици от редукцията за соса. На средно силен огън разтопете маслото и оставете да се охлади за 3-4 минути.

  • 3

    Разтопете маслото

    На средно силен огън разтопете маслото и оставете да се охлади за 3-4 минути.

  • 4

    Разбийте жълтъците на водна баня

    Сложете жълтъците в купа на водна баня, разбъркайте и добавете охладената винена редукция. При непрекъснато бъркане гответе 3-4 минути на средно силен огън, докато жълтъците побелеят и се сгъстят. На много тънка струйка започнете да наливате маслото като бъркате непрекъснато. След като налеете цялото масло добавете няколко капки лимонов сок и свалете съд от огъня. Охладете леко и добавете ситно нарязан естрагон. Оставете настрани, докато приготвите стека, като разбърквате периодично, за да не се образува коричка.

  • 5

    Пригответе стека

    Загрейте добре тиган с незалепващо покритие. Налейте 2 супени лъжици олио и сложете стека. Гответе 3-4 минути като е важно стека да прави контакт с тигана по цялата си повърхност. Обърнете стека, донавете маслото, билките и смачканите необелени скилидки чесън. Поливайте стека с овкусеното масло и гответе около 2 минути. Извадете стека в чиния и оставете да почива 10 минути.

  • 6

    Пригответе аспержите

    Пригответе аспержите с малко зехтин и сол и полейте с няколко капки лимонов сок. Поднесете стека с аспержите и малко от соса.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара