Източник: Corporate.nh-hotels.com

Как се отваря "временен ресторант"?

Грант Ашац за Alinea Madrid

“Това не е нашата среда, не е начинът, по който сме свикнали, дори нямаме абсорбатор в кухнята. Използвахме уреда за опушване за едно от ястията с канела, поглеждам нагоре и виждат всичките детектори за пушек и си мисля: ‘По дяволите ами ако се задействат и заработят пръскачките? Ами ако е твърде шумно? В отворена кухня сме със съвсем ново оборудване, вратите на фурните имат огромни магнити и при затварянето им се чува силен трясък.”


Разговаряме с Грант Ашац в нощта, преди той да отвори дългоочаквания си временен филиал на Alinea в Мадрид.

Това е нещо, което той е планирал повече от година, и след по-малко от 24 часа то ще е достъпно за света. И нещата от по-горе негови думи са притеснения, които го държат буден по цяла нощ.

Chef Grant Achatz attends 'Alinea Madrid' presentation at Nh Collection Eurobuilding

В продължение на пет седмици Ашац и 43 души от неговия персонал от Alinea в Чикаго пребивават в NHCollection Hotel в Мадрид.

Първата седмица на проекта, която вече е приключила, е включвала разделени вечери между готвача Давид Муньос в DiverXO и Ашац и неговия екип от Alinea - безумна поредица от вечери, в които гостите буквално си разменят местата, ресторантите и обстановката по средата на трапезата си. Вечеря за четири ръце, несравнима с никоя друга - и перфектен начин Ашац и неговият американски екип да свикнат с европейските навици за хранене, поръчки, съставки, като цяло испаноговорящата клиентела и допълнителните паузи за по цигара, която тя иска.

После, само за четири седмици - от 19 януари до 6 февруари - Alinea Madrid отваря врати, носейки със себе си класически ястия, които са направили ресторанта прочут по цял свят, и майсторски смесвайки ги със своя собствен, уникален подход към испанската кухня.

Наравно с 43-те души от екипа в Чикаго - разделени 50/50 между трапезарията и кухнята - има и 16 направени по поръчка маси, изработени по същите спецификации като тези в Alinea, 62 дизайнерски стола, направени така, че да са точни копия на тези в Чикаго, 320 кв.м. килим, покриващ пода, стените и тавана - отворена кухня в средата на трапезарията, покрита със 120 кв.м. винил и снабдена с чисто ново оборудване - има дори "контрабанден бар" в духа на 20-те години, където клиентите да си отпочинат комфортно преди и след вечеря.

Необходими са били стотици часове труд и хиляди винтове, за да се изгради на практика чисто нов ресторант, проектиран от прочутия испански дизайнер Лазаро Роса-Виолан - при условие, че той ще е там само временно.

Да се нарича това "временен ресторант" звучи твърде неуважително и като проява на пренебрежение - все едно да наречеш Великата китайска стена просто упражнение по редене на тухли.

“Това е като да отваряш нов ресторант,” обяснява Ашац, “и отварянето на нов ресторант никога не е лесно.”

Екипът му е преобразил някогашната типична хотелска лавка за закуски в пространство, в което всеки готвач би платил прескъпо, за да пребивава - нещо, което донякъде шокира дори Ашац, човекът, който стои в центъра на всичко.

“Долетяхме тук през октомври, видяхме пространството и постоянно повтарях: ‘Това е кафетерия’, а те отговаряха: ‘Не се притеснявай, всичко ще се промени’. Когато пристигнах преди няколко дни, имаше малко килим и тапицерия тук-там, но нямаше осветление, нямаше боя, само килим - трудно беше още да се каже как ще изглежда и каква ще е атмосферата, и просто си казах - няма начин те да свършат всичко навреме.”

Chef Grant Achatz attends 'Alinea Madrid' presentation at Nh Collection Eurobuilding

“Ресторантът не би изглеждал персонализиран, ако не бяхме стигнали до такива крайности - когато правихме размяната с Eleven Madison Park, взехме всичките си прибори и съдове, и наша собствена храна, но все пак усещането си беше като в EMP; когато си тръгнем оттук след 4 седмици, всичко ще бъде разглобено и премахнато.”

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

16.07.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара