Шоколадов мус
Поглезете се с шоколад
Начин На Приготвяне
-
1
Смесете маслото и шоколада
В купа сложете омекналото масло и нарязания на парченца шоколад.
-
2
Разтопете на водна баня
Налейте кафето и сложете съда на водна баня. Разтопете шоколада като бъркате непрекъснато.
-
3
Жълтъците и захарта сложете на водна бяна
Отделете жълтъците oт белтъците на яйцата в две купи. Към жълтъците добавете алкохола и захарта и сложете на водна баня.
-
4
Охладете крема в купа с ледена вода
Като бъркате непрекъснато сгответе крема за 3-4 минути, докато сместа стане светло жълта, гладка и и гъста като майонеза. Купата с крема сложете в друга голяма купа пълна с вода и лед и охладете за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато.
-
5
Добавете ванилията
Към крема добавете семенцата от една ванилова шушулка и разбъркайте.
-
6
Разбийте белтъците
Разбийте белтъците със солта, докато започнат да се сгъстяват и тогава добавете на части захарта.
-
7
Добавете шоколада към жълтъците
Към крема от жълтъци добавете шоколадовата смес и разбъркайте добре.
-
8
Добавете белтъците
На части прибавете разбитите на сняг белтъци като бъркате внимателно с шпатула, като само обръщате сместа, за да не спадне муса.
-
9
Налейте сместа в купички
Готовата смес налейте в купички и приберете в хладилник за поне 6 часа, за да стегне муса добре.
-
10
Гарнирайте по ваш вкус
Поднесете с шоколадови стърготини и бита сметана или пресни плодове.