Шоколадов мус

Поглезете се с шоколад

18.04.2016 Всички рецепти от този автор →
380мин.

20 МИН » 360 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • Яйца - 4 броя
  • Еспресо - 60 мл
  • Масло - 170 г
  • Полусладък шоколад - 170 г
  • Захар - 170 г + 1 с.л.
  • Ванилов екстракт - 1/2 ч.л.
  • Ром - 30 мл
  • Леденостудена вода - 1 с.л.
  • Сол - 1 щипка
Цена:

Начин На Приготвяне

  • 1

    Смесете маслото и шоколада

    В купа сложете омекналото масло и нарязания на парченца шоколад.

  • 2

    Разтопете на водна баня

    Налейте кафето и сложете съда на водна баня. Разтопете шоколада като бъркате непрекъснато.

  • 3

    Жълтъците и захарта сложете на водна бяна

    Отделете жълтъците oт белтъците на яйцата в две купи. Към жълтъците добавете алкохола и захарта и сложете на водна баня.

  • 4

    Охладете крема в купа с ледена вода

    Като бъркате непрекъснато сгответе крема за 3-4 минути, докато сместа стане светло жълта, гладка и и гъста като майонеза. Купата с крема сложете в друга голяма купа пълна с вода и лед и охладете за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато.

  • 5

    Добавете ванилията

    Към крема добавете семенцата от една ванилова шушулка и разбъркайте.

  • 6

    Разбийте белтъците

    Разбийте белтъците със солта, докато започнат да се сгъстяват и тогава добавете на части захарта.

  • 7

    Добавете шоколада към жълтъците

    Към крема от жълтъци добавете шоколадовата смес и разбъркайте добре.

  • 8

    Добавете белтъците

    На части прибавете разбитите на сняг белтъци като бъркате внимателно с шпатула, като само обръщате сместа, за да не спадне муса.

  • 9

    Налейте сместа в купички

    Готовата смес налейте в купички и приберете в хладилник за поне 6 часа, за да стегне муса добре.

  • 10

    Гарнирайте по ваш вкус

    Поднесете с шоколадови стърготини и бита сметана или пресни плодове.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара