В коктейлите, старото отново е на мода
Мениджърът на бара на Waldorf Astoria за най-популярните коктейли в различните десетилетия
Нюйоркският хотел Waldorf Astoria — и емблематичният му бар Peacock Alley — са ставали свидетели на приливи и отливи на вкусове и тенденции, и са удържали на тях, като са се модернизирали, когато и където е било необходимо; и все пак основно собствениците му винаги са се стремили да запазват легендарната привлекателност и история на миналото, която прави “класическото” вечно.
Мениджърът на Peacock Alley Франк Каяфа е прекарал над 3 години в проучване на коктейлната програма на хотела — и коктейлите като цяло, за да обнови книгата с рецепти на бара на Waldorf Astoria, последното издание на която е било през далечната 1934 г.
Ревизираната книга с рецепти съдържа над 1000 рецепти за коктейли: от неща, които са били свръх-популярни през 30-те години, до наши дни.
Определено много неща са се променили от сухия режим досега — вкусовете са варирали, съставки са се появявали и изчезвали — но вече знаете как стоят нещата в момента: всичко старо отново се превръща в ново.
Ето най-популярните напитки по десетилетия, според мениджъра на Peacock Alley Франк Каяфа:
30-те години: Стари хитове от ерата на сухия режим — "Портокалов цвят", "Колената на Бий", "Шампанско коктейл" и "Френч 75"; "Тези рецепти скриваха не особено добрия базов алкохолен компонент или напълно го избягваха."
40-те години: "Блъди Мери" и "Май Тай"; "Нови фаворити, които се превърнаха в класики."
50-те: "Скакалец" и "Бренди Александър"; "Тогава на мода бяха по-сладките напитки."
60-те: "Уиски сауър" и хайбол коктейлите (скоч със сода, джин и тоник); "След сладките питиета, популярни станаха по-простичките напитки."
70-те: "Пиня колада", замразено дайкири и други забавни групови напитки, правени серийно.
80-те: Водка с добавен друг алкохол или плодови сокове; "Примерно "Син кит", "Лемън дроп", "Червен дявол", "Алабама сламър"."
90-те: Всичко от 80-те години, плюс "Лонг Айлънд айс тий"; "О, боже!"
Началото на новото хилядолетие: "Космополитън" и "Мохито"
Първото десетилетие на XXI в.: Всичко кафяво и разбъркано; "Всичко старо отново е ново."
Пиле със скариди и зеленчуци
30.08.2024
Тарталети с Philadelphia
02.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015