5 стъпки към по-добър джин с тоник
Газиран и освежаващ, освежаващо силен, горчиво-сладък, цитрусов и билков
В по-топлите месеци (и всъщност в каквото и да е време, обичаме простотата на коктейлите с две съставки, и класическият джин-тоник има много предимства.
Той е газиран и освежаващ, като същевременно е освежаващо силен; той е горчиво-сладък, цитрусов и билков.
Той е достатъчно вкусен и в момента, но може ли да стане още по-съвършен?
Според нас е възможно. Ето пет начина да изведете джина си с тоник на още по-високо ниво.
1. Използвайте подходяща чаша (за вас).
Няма нищо лошо да пиете джина с тоник от стандартна хайбол чаша — и вероятно това е най-добрият начин да запазите газировката. "Не е научно доказано, но според всеобщото мнение по темата за мехурчетата чаша с по-малък радиус запазва по-добре мехурчетата," казва Ебън Фрийман, мениджър по баровете и развитието на напитките в AvroKO Hospitality Group.
И все пак понякога е забавно да се разнообразите, и твърдо вярваме в силата на убеждението (тоест – чашата, от която пиете, може да промени възприятията ви за напитката). Подобна на лале винена чаша добавя изисканост, а ниска и широка чаша загатва, че сте сериозни по отношение на питиетата си (но все пак не прекалено сериозни). За свръх-неангажиращо отношение, защо не опитате да поднесете този коктейл в буркан?
2. Започнете с отличен лед.
Добрият джин с тоник би трябвало да бъде студен и газиран, което означава, че са ви нужни достатъчно малки кубчета, за да се топят и да поддържат напитката студена, но достатъчно големи, за да не се разтапят твърде бързо и да унищожат газировката. Фрийман препоръчва кубчета, не по-големи или по-малки от 1 см.
3. Запознайте се с различните стилове на джина.
Има изключително много джинове, от които да избирате, до степен дори да не можете да прецените на кой от тях да се спрете. Залагащия на много хвойна London Dry се счита за стандарт за джин, но има и други стилове, които са силно флорални, или с много подчертана цитрусова нотка. Всички те съдържат хвойна, но извън този задължителен компонент, реално няма никакви ограничения за другите съставки.
Препоръката на Фрийман? Заложете на локални брандове. "Живеем в забележително време, където в почти всеки град (малък или голям) има някоя микро-дестилаторна, така че ако във вашия град има такава, проучете първо там; ако те произвеждат джин, това е чудесен начин да разнообразите джин-тоника си у дома."
4. Пробвайте нов (и по-добър) тоник.
Тъй като има само две съставки в джина с тоник, и двата компонента имат силен ефект. В наши дни на пазара има достатъчно голям спектър от тоник, което ви дава шанса за разнообразие от вкусове - от мек и лек до агресивно горчив.
Голямата разлика е в количеството захар и различните използвани изходни растителни суровини. Напоследът на пазара излизат нови брандове тоник, които съдържат по-малко захар от масовия Schweppes тоник.
Естествено, всичко е въпрос на лични предпочитания. Фрийман харесва американския бранд Fevertree заради изчистения му вкус и качеството на съставките. В работата си на бара на нюйоркския Genuine Liquorette, той използва и Fentimans: "Заради сегашния ми интерес към всичко миниатюрно, малките бутилки тоник ми носят удоволствие."
5. Помнете, че лаймът далеч не е задължителен компонент.
Напоследък излиза на мода да се мисли и за алтернативи на лайма, когато става дума за добавки. В някои барове се поставя лимонова кора в чашата, или резен лимон. Алтернатива също така е да обмислите различни билки и подправки, или да избирате добавки, допълващи конкретните растителни съставки в предпочитания от вас джин – от кориандър и копър до праскови и малини.
Пиле със скариди и зеленчуци
30.08.2024
Тарталети с Philadelphia
02.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015