Източник: Pexels.com

Хефевайцен и баварската традиция за пиене преди обяд

Когато се замислите за храна сутрин, какво ви идва наум?

Когато се замислите за храна сутрин, какво ви идва наум? Яйца? Гранола? Плодове? Бекон? Палачинки? Овесена каша?

Всичко това са приемливи отговори, но...

В югоизточната германска федерална провинция Бавария, отговорите на този въпрос варират. Те все така включват яйца, разнообразни овесени закуски и меса, но също така консумират и бира преди обяд.

Да, четете правилно, бира: златистата газирана алкохолна напитка, която е обект на обожание по цял свят.

Но не е ли бирата преди обяд тотално табу? Определено не и в Бавария, защото там не просто обичат бира преди обяд, но и имат специална бира за това време на деня, наречена hefeweizen ("хефевайцен").

Хефевайценът е бира, правена от малцована пшеница, вместо от типичния малцован ечемик, познат на повечето консуматори на бира. За нея също така има специални видове дрожди, които се използват за получаване на нотки на карамфил, банан, ябълки, цитруси и дори пушек в процеса на ферментация.

Тези две определящи качества са причината бирата да получи името хефевайцен, което се превежда като “ферментирала пшеница”.

Последното дефиниращо качество на хефевайцена е, че той е нефилтриран, което означава, че има утайка, придаваща на бирата замъглен вид, някъде по средата между прозрачна и мътна.

Защо това не е разпространена практика другаде, примерно в Америка? Ами като начало, американците обичат да пият кафе и предпочитат да са трезвени през работния ден.

В Бавария изпускането на парата с лека биричка преди обяд е част от местната култура още отпреди изобщо САЩ да се появи като държава. Баварците дори имат лингвистичен термин, който означава алкохолна напитка преди обед, в компания: Frühschoppen ("фрюшопен").

На баварците не се налага да се оправдават, че пият бира преди обяд, защото просто това е част от тяхната култура.

Но ако бяха принудени да посочват причини за това, те вероятно биха се опрели на факта, че хефевайценът подпомага процеса на храносмилане. Това е така, защото заради специфичния процес на ферментация, в бирата попада страничен продукт: 4-винил гуаякол, вещество, стимулиращо метаболизма.

Науката за метаболитните вещества е доста сложна, но ако обясним нещата простичко, това е на практика катализатор за метаболизма, позволяващ на основните организми, участващи в този процес, да си взаимодействат по-бързо.

Баварците може да пият хефевайцен по всяко време на деня, но той е най-разпространен при втората закуска, която там се нарича brotzeit ("бротцайт").

В късната утрин, някъде около 11 часа, много хора сядат на трапезата за малко, простичко ястие от хляб, масло, сирене, туршия, телешка наденица, горчица и - правилно предполагате - хефевайцен. Често това е задължителен елемент от деня.

Реалността е, че баварците просто подхождат към бирата по коренно различен начин, отколкото в други страни от Западния свят и Америка.

Те не я приемат като причинител на размътена глава и мързел. Тя просто е неотделима част от тяхната диета.

Всъщност в Бавария говорят за хефевайцен като за "бутилиран хляб", ето защо когато Барак Обама отиде на 41-та среща на Г-7 в Бавария миналата година, германският канцлер Ангела Меркел го посрещна с пълна баварска закуска, която естествено включваше и хефевайцен.

Медийни източници обаче уточняват, че тъй като Обама е държал да остане трезвен за срещата на Г-7, изпитият от него хефевайцен е бил безалкохолен.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара