Източник: flickr.com

Oрганизирайте перфектно парти като французите

Непретенциозно, но същевременно елегантно

Организирането на вечерно парти звучи като чудесна идея — докато не се наложи да го планирате.

Тогава ви побива студена пот, ако се замислите за всички променливи, от готвенето до поднасянето на вино и създаването на атмосфера. Но домакинстването на вечеря не е задължително да бъде стресиращо.

Ако има една култура, която може да ви научи как да организирате елегантно, но простичко вечерно парти с акцент върху вината, това е френската култура.

Някак си французите правят забавлението да изглежда непретенциозно, но същевременно елегантно. Пътувайки из Франция като винен журналист, съм научила някои трикове на гостоприемството и непретенциозните вечери.

Ето някои от наблюденията ми от вечери с френски винопроизводители и сомелиери и изживяването ми на гостоприемството и сърдечността им.

Поддържайте нещата простички

В красивото имение от XVII век Domaine Weinbach, домакинът ни Катрин Фолър поднесе изцяло домашно приготвено ястие, което демонстрираше изкуството на простотата.

Беше леко студен ден, перфектен за елзаски специалитет, наречен "бекаоф", на практика яхния от различни видове месо. Той беше къкрил на печката цял ден, така че Катрин не се налагаше да подготвя каквото и да е, когато пристигнахме.

Тя беше приготвила масата за нас — ход, демонстриращ класа — и след като се разположихме и чашите ни бяха пълни с нейния сух ризлинг, тя ни сипа крехкото месо и картофи в купите, оставяйки месния аромат да предизвика слюноотделяне. Яхнията бе последвана от простичка зелена салата — само току-що накъсана маруля, с малко зехтин и оцет — и после сирене.

Нищо от това не е е особено сложно, но всичко беше вкусно, богато на аромати засищащо. Простотата на ястието позволи на домакинята ни всъщност да бъде с нас, наслаждавайки се на виното и разговора, вместо да снове наоколо, занимавайки се с детайли като гарнитура, нарязване в последния момент или пърженето на нещо. Така че следващия път, когато планирате меню, може би стойте настрана от сложните рецепти, и заложете на простотата.

Помнете, храната е важна, но компанията е още по-важна.

Знайте кога да заложите на предварително приготвена храна

След сутрин, прекарана в изучаване на почвата на лозето и дегустация на различните винтиджи, винопроизводителят Ерве Вилмад ме покани да му гостувам за вечеря. “Не е кой знае какво,” предупреди той, докато се оттегляше, оставяйки ме да опитам отново от прекрасния му совиньон блан.

Ерве се върна с купа от най-пресен и свеж зелен фасул, който беше бланширал и добавил към него дресинг от зехтин, сол и пипер. Той също така донесе чинии с резени свинско, приготвено по два различни начина, от местен месар. Беше прекрасно да пробвам нещо, което той самият беше направил, с фасул от собствената му градина, но и беше прекрасно да пробвам местните продукти.

Като винопроизводител, зает с грижи за лозята по цял ден, за него беше по-лесно да се концентрира само върху едно домашно приготвено ястие, и да поръча другите храни. Това не направи вечерята по-малко специална.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Рейчъл Сайнър, Vine Pair

12.07.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара