Източник: flickr.com

Въведение в унгарското вино

Бърз пътеводител из света на унгарските вина

Преди 100 години Унгария е била един от най-важните производители на вино в Европа. Всеки кралски двор в Европа е отпивал от чаши, пълни със скъпоценно златно токайско вино, а други пищни унгарски бели и червени вина са се радвали на похвали и масово потребление из Европа.

Защо тогава не виждаме повече унгарски вина в наши дни? Заради агресивната вълна от филоксера през 80-те години на XIX в., две световни войни и 40 години комунистическа колективизация.

За щастие Унгария се завръща.

Безброй малки изби и лозя, презасаждани и култивирани из страната, дават прекрасни вина – резултат от традиционна култура на винопроизводство, смесена със съвременно усещане.

С 22 винени региона, отглеждащи стотици сортове, страната предлага изобилие от чудесни вина, които да опознаете. Откъде да започнете?

Можете да придобиете доста добра представа за вината на Унгария от четири от най-добрите региони: Егер, Токай, Вилани и Шомло.

Унгария е разположена между 46 и 49 паралел, на същата географска ширина като много от най-добрите френски винени региони, от северна Рона до Шампан. Унгарските хълмове са богати на вулканични почви и варовик – идилични типове почви за производство на финно вино.

Егер

Най-добри вина: Egri Bikavér (червен бленд), Egri Csillag (бял бленд)
Почви: Кафяви горски горни пластове, покриващи вулканичен риолитов туф, смесени с варовик и начупени камъни.

Егер е на север, на около 140 км североизточно от Будапеща. Гроздето расте естествено на хълмистия терен на Егер; всъщност учените са идентифицирали фосил на винено грозде отпреди 30 млн. години в Егер, сред съвременните лозя. Егер е най-известен с два от местните си блендове - Bikaver, “Бича кръв” (червен бленд), и Egri Csillag, “Звездата на Егер” (бял бленд).

Egri Bikavér (“егри бикавер”)

Egri Bikavér означава “бича кръв” и както подсказва името, той може да бъде доста силен червен бленд, богат на танини и пикантност. Легендата гласи, че името на виното е произлязло от прочут инцидент по време на османската обсада на Егер през 1552, когато унгарските войски били видени от турци да пият огромни количества пикантно червено вино.

Виждайки налетите с кръв очи, оцапаните с червено бради и бурния темперамент на пиещите вино унгарци, турските войници избягали при капитана си, твърдейки, че унгарците не са хора, с които искат да си имат работа, защото те пият бича кръв!

Сега този бленд е флагманското вино на Егер. Според официалните регулации той трябва да съдържа поне три сорта и поне 50% от съдържанието му трябва да е от местен червен сорт, обикновено кекфранкош (Kékfrankos), но и кадарка също се приема за добър вариант.

Очаквайте селско, пламенно, плътно вино с тъмни сладки нюанси на горски плодове и добра киселинност. Можете да го откриете за $15–$20.

Съвет: Избягвайте свръх-евтиния бикавер! Все още има масово произвеждани бикавери, остатък от комунистическата система, и те са много далеч от съвършенството. Не можете да прецените каква е разликата? Помолете местен търговец на вино да ви ориентира.

Egri Csillag (“егри чилог”)

Egri Csillag означава “звездата на Егер” и е приятният бял събрат на бикавера. Според древните унгарски легенди, пътниците са се ориентирали по пътя към Егер, като са гледали блестящите покриви на къщите на винопроизводителите на хълма Наги Егед, които са наричали “звездите на Егер.” Този звезден бленд е съставен от поне 4 бели сорта и поне 50% от бленда трябва да е от местни видове. Някои от предпочитаните сортове са леянка (Leányka), кирай леанка (Királyleányka), фурминт (Furmint ), харшлевелю (Hárslevelü), зенгьо (Zengö) и зенит (Zenit).

Виното е свръх-ароматно, преливащо от нюанси на бели цветя и тропически плодове. Тръпчив ананас, цитрус и личи се смесват с бадеми в устата, допълнени от свеж, разхлаждащ завършек. Пийте го леденостудено в горещ летен ден и ще се почувствате сякаш се намирате в моден клуб на открито в Будапеща. Очаквайте да похарчите около $15.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара