Източник: Pexels.com

Какво прави един готвач сериозен

19 качества, които са ви нужни, за да бъдете сериозен готвач

Има хиляди готвачи и главни готвачи по света, но не са толкова много сериозните сред тях. Това общо взето обобщава скорошен пост на един от любимите ни кулинарни блогъри Пол Соргюл.
 
Соргюл, който има дългогодишен опит като главен готвач, е създал чудесен пост, описващ какво според него прави един готвач сериозен.
 
Това е нещо като просто ръководство или списък с умения, атрибути и качества, които човек трябва да притежава, ако има сериозни намерения да прави кариера като готвач.
 
Някои от съветите са въпрос на базов здрав разум, докато други са неща, за които сме сигурни, че никога не сте се замисляли.

И така, какво е нужно на един човек, за да бъде сериозен готвач?

Мислене:

Готвачите са изправени пред анализиране на ситуации и постоянно вземане на решения. Колкото е физическа работата на готвача, толкова е и свързана с много мислене. 

Определянето на времето, приоритизирането на стъпки, адаптирането на променливи във вкусовия профил или съставките, решаването на проблеми с персонала и на проблеми с оборудването изискват бърз ум, както и умели ръце.

Интелигентност:

Готвачите притежават вродена интелигентност, проявявана чрез способността им да се ориентират в ситуации и фактори, които водят до мълниеносни решения.

Както описахме в предната точка, готвачите са майстори на планирането, виртуози на решаването на проблеми, свръх-креативни творци, отлични познавачи и изследователи на храната, и притежават фино настроена памет, която им позволява да помнят многобройни задачи и процедури.
 
Любознателност и склонност да подлагат на съмнение:

Сериозните готвачи постоянно търсят отговора на въпроса “защо”. Това търсене на отговори прави готвача по-добър в неговия занаят, и прави главния готвач способен да отговори на изискванията на работата.
 
Изобретателност:

Въпреки че обикновено е препоръчително готвачите да приготвят храна, която клиентите да приемат охотно, истинският кулинарен професионалист е човек, който търси границите и въвежда храна, която хората се учат да харесват и от която започват да се въодушевяват.

Това позволява на ресторантите да се развиват и да остават значими.
 
Конкурентност:

Отличните готвачи са изначално склонни към конкуренция. Понякога те се концентрира върху конкуренцията с други ресторанти, други готвачи или дори своите преки колеги, но най-успешните готвачи са преди всичко в конкуренция със самите себе си.

“Как мога да се усъвършенствам? Как ястие, което гостите подкрепят, може да стане още по-добро?”
 
Отличните готвачи никога не са удовлетворени от резултатите си в момента. Те винаги се стремят да остават релевантни и да се усъвършенстват.
 
Безупречна работна етика:

За да се дефинира готвач като “сериозен”, означава винаги да гледате ангажираността им с работата. Отличната работна етика е втора природа на отличните готвачи.

Може да се оплакваме от дългото работно време и напрежението на работното място, но вътре в себе си знаем, че каквото и да е по-малко от това просто не е достатъчно. Пълната отдаденост на това, което е необходимо, е същността на професионалното готвене.
 
Ориентираност към целите:

Ако висшата форма на оценка на бизнеса са резултатите, то готвачите би трябвало да са живото въплъщение на този модел.

Някои цели са малки, други може да определят колко дълго ще просъществува ресторантът като бизнес, но за готвача всички те са от еднакво значение. Целта си е цел, и неговата работа е да отговори на очакванията - и да ги надмине.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

03.03.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара